Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Austrija: Kazne od 150 eura za nošenje burki

Preuzmite sliku

Novi austrijski zakon koji je u petak stupio na snagu zabranjuje nošenje burki na javnim mjestima od 1. oktobra. Zabrana burki i ostalih pokrivala za lice uslijedila je nakon sličnih poteza u drugim zemljama Evropske unije, počevši od Francuske 2011.

U Austriji, oni koje prekrše novi zakon mogu biti oglobljeni do 150 eura, sudeći po zakonu koji je usvojio parlament u maju i potpisao ga je predsjednik države u ovoj sedmici.

Druge mjere uključuju sprečavanje distribucije ekstremističkih materijala, a od imigranata će se tražiti da potpišu “ugovor o integraciji”.

Dvanaestomjesečni “integracijski program” uključivat će kurseve “usvajanja vrijednosti” i njemačkog jezika. Neprisustvovanje kursu moglo bi rezultirati smanjenjem socijalne pomoći.

Zakon je izradila centristička vlada u jeku snažne podrške krajnjoj desnici i dolaska  90.000 tražilaca azila od 2015.

“Velika koalicija” pod kancelarom Christianom Kernom raspala se prošlog mjeseca a prijevremeni izbori su sazvani za 15. oktobar.

Slobodarska stranka (FPOe) ekstremne desnice, čiji je kandidat bio blizu osvajanja uglavnom ceremonijalnog položaja predsjednika u prošloj godini, kotira visoko u anketama javnosti uoči izbora, prenosi AFP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,