Ponedjeljak, 20. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Antarktički morski led se smanjuje na rekordno nizak nivo

Preuzmite sliku

Antarktički morski led vjerovatno se prošle sedmice smanjio na rekordno nizak nivo, objavili su američki naučnici u ponedjeljak, što je najmanja količina u 45 godina vođenja satelitskih zapisa.

Nacionalni centar za snijeg i led (NSIDC) na Univerzitetu Colorado Boulder objavio je da je antarktički morski led 21. februara pao na 1,79 miliona kvadratnih kilometara.

To je manje od prethodnog negativnog rekorda iz 2022. za 136.000 kvadratnih kilometara.

Podatak nije konačan, moguće daljnje topljenje

Naučnici NSIDC-a naglasili su da objavljeni podatak nije konačan budući da je daljnje topljenje leda u kasnoj sezoni još uvijek moguće. Rekli su da će objaviti konačni broj o veličini leda početkom marta.

Topljenje morskog leda izlaže valovima i višim temperaturama deblje ledene ploče koje podupiru tlo Antarktike. Topljenje morskog leda nema vidljiv uticaj na razine mora jer je led već u okeanskoj vodi.

Morski led okružuje ogromne ledene ploče Antarktike, produžetke slatkovodnih ledenjaka koji prijete katastrofalnim porastom nivoa mora tokom stoljeća ako se nastave topiti kako globalna temperatura raste.

Signal da globalno zatopljenje utiče na plutajući led

“Odgovor Antarktike na klimatske promjene razlikuje se od odgovora Arktika”, rekao je Ted Scambos, viši naučni saradnik na istraživačkom institutu za nauku o okolišu CIRES.

“Silazni trend morskog leda može biti signal da globalno zatopljenje konačno utiče na plutajući led oko Antarktike, ali trebat će još nekoliko godina da budemo sigurni u to”, rekao je Scambos.

Antarktički ciklus prolazi kroz značajne godišnje varijacije – topljenjem tokom ljeta i zaleđivanjem zimi. Kontinent u zadnja četiri desetljeća nije doživio brzo otapanje koje je pogodilo ledene ploče Grenlanda i Arktika zbog globalnog zatopljenja.

Tempo topljenja od 2016. izaziva zabrinutost

No tempo topljenja od 2016. izaziva zabrinutost da bi mogao prevladati značajni silazni trend. Topljenje morskog leda je problem jer pomaže ubrzavanju globalnog zagrijavanja.

Kada se bijeli morski led, koji odbija do 90 posto sunčeve energije natrag u svemir, zamijeni tamnim, nezaleđenim morem, voda umjesto toga apsorbira sličan postotak sunčeve topline.

Globalno, prošla je godina bila peta ili šesta najtoplija zabilježena uprkos uticaju hlađenja prirodnog vremenskog fenomena La Nine. (Telegram.hr).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje