Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amerikanci izgubili najmoderniji vojni avion. Mole ljude da im ga pomognu pronaći

Preuzmite sliku

Američki vojni dužnosnici zamolili su javnost za pomoć u pronalaženju borbenog aviona nakon što mu se izgubio trag negdje iznad Južne Karoline kada se pilot katapultirao, piše Guardian.

Pilot se sigurno katapultirao iz aviona F-35B Lightning II iznad North Charlestona u nedjelju poslijepodne nakon nezgode, rekli su vojni dužnosnici, a potraga za njegovim nestalim avionom sada je usmjerena na dva jezera sjeverno od North Charlestona.

Pilot se sigurno spustio padobranom u North Charleston oko 14 sati i prebačen je u lokalnu bolnicu, gdje je u stabilnom stanju, rekla je bojnica Melanie Salinas. Ime pilota nije objavljeno.

Sudeći prema lokaciji i planu leta, avion F-35 Lightning II mogao bi biti negdje oko jezera Moultrie ili jezera Marion, rekao je narednik Heather Stanton. Oba jezera nalaze se sjeverno od North Charlestona i tamo je sada usmjerena potraga.

Lokalna kongresnica Nancy Mace pita kako je moguće izgubiti avion.

“Kako, dovraga, izgubiš F-35? Kako nema uređaja za praćenje? Mi sad tražimo što? Javnost da ga nađe i vrati?” pitala je. (Foto: U.S. Defense Department)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje