Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Američki rasista koji je autom vukao crnca do smrti danas će biti smaknut

Preuzmite sliku

Amerikancu koji je izveo jedan od najjezivijih zločina iz mržnje u historiji SAD-a danas je zakazano izvršenje smrtne kazne. 

John William King, koji je bijelac i deklarirani rasist, osuđen je na smrtnu kaznu jer je lancem privezao Jamesa Byrda Jr.-a, koji je bio crnac, za svoj kamionet i vukao ga gotovo 5 kilometara izolovanom cestom kroz šumu u okolici Jaspera u Teksasu. Ovaj se stravični zločin iz mržnje dogodio u ranim jutarnjim satima 7. juna 1998. i postao je jedan od najpoznatijih u novijoj američkoj historiji.

Utvrđeno je da je 49-godišnji Byrd bio živ barem prva tri kilometra, prije nego što mu je tijelo doslovno rastrgano na komade, javlja ABC News.

King je otvoreni rasist, što potvrđuje i tetovaža koju ima na tijelu – prizor crnca s omčom oko vrata kako visi sa stabla.

Ako njegovo smaknuće ne bude odgođeno u posljednji tren, King će biti četvrti zatvorenik koji je smaknut ove godine i čak treći u Teksasu.

Kingovi advokati zatražili su od američkog vrhovnog suda da zaustavi njegovu egzekuciju, tvrdeći da su njegovi prijašnji advokati na suđenju prekršili njegova ustavna prava tako što mu nisu dozvolili da se izjasni nevinim, već su priznali njegovu krivnju.

King je od početka suđenja insistirao da je napustio svoje suoptuženike i Byrda prije njegove smrti i da nije bio prisutan kad je ovaj ubijen, rekli su njegovi advokati. Njihovu žalbu već je odbio Žalbeni sud u Teksasu.

Osim što je tvrdio da nije ubica. King je također insistirao da ubistvo nije bilo zločin iz mržnje, već kupoprodaja droge koja je pošla krivo između njegovih suoptuženika i Byrda.

Drugi suoptuženik, Lawrence Russel Brewer, već je osuđen na smrt 2011. Treći suoptuženik, Shawn Allen Berry, osuđen je na doživotni zatvor.

Louvon Byrd Harris, jedna od sestara ubijenog, rekla je da ona i njena sestra planiraju prisustvovati Kingovom smaknuću. “Mislim da će to biti poruka svijetu da ćeš, kada uradiš nešto tako užasno, morati platiti visoku kaznu”, rekla je Byrd Harris. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,