Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Američki dvostruki agent koji je radio za Moskvu pronađen mrtav

Preuzmite sliku

Robert Hanssen je bio agent Federalnog istražnog biroa, a 1985. godine je počeo povjerljive informacije slati u tadašnji Sovjetski savez.

Američki dvostruki špijun koji je radio za Rusiju Robert Hanssen pronađen je mrtav u zatvoru u Denveru, u saveznoj državi Colorado.

Hanssen je bio agent Federalnog istražnog biroa (FBI), a 1985. godine je počeo povjerljive informacije slati u tadašnji Sovjetski savez.

Na stranici FBI-ja se navodi da je on “kompromitirao brojne ljudske izvore, kontraobavještajne tehnike, istrage, desetke povjerljivih dokumenata američke vlade i tehničke operacije od izuzetnog značaja i vrijednosti”.

Iako se povremeno sumnjalo u njegove aktivnosti, godinama nije bio uhvaćen, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Nakon što je FBI uhapsio špijuna Aldricha Hazena Amesa 1994. godine i nakon što je utvrđeno da informacije i dalje stižu do Moskve, u Birou je intenzivirana istraga o Hanssenu.

Osuđen na doživotni zatvor

Trebao je uskoro biti penzioniran, tako da je FBI brzo reagirao u pokušaju da ga uhvati “na djelu”.

“Ono što smo željeli je da dobijemo dovoljno dokaza da ga osudimo, a krajnji cilj je bio da ga uhvatimo na djelu”, rekla je bivša zamjenica pomoćnika direktora Kontraobavještajnog odjeljenja FBI-ja Debra Evans Smith.

Hanssen je počeo raditi u novom uredu, gdje su bili skrivene kamere i mikrofoni, u sjedištu FBI-ja u januaru 2001. godine, nakon čega je uhapšen.

Osuđen je 2002. godine na doživotni zatvor zbog špijunaže.

Hanssen je za vrijeme dok je slao informacije u Moskvu primio više od 1,4 miliona dolara u gotovini, dijamantima i novcu. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje