Ponedjeljak, 28. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Slovenci vode rat s vranama: Ova vrsta je vrlo agresivna i sve je više napadnutih građana

Preuzmite sliku

Nastojanja da se u Ljubljani i drugim slovenskim gradovima smanji populacija sivih vrana (corvus cornix), koje u vrijeme kad imaju mlade znaju napadati ljude i pse, ne uspijevaju, unatoč trudu gradskih uprava koje u tu svrhu troše dosta novaca i vremena.

 • vrane2
 • “Vrane su postale prava napast i vrlo su agresivne, pa dobivamo sve više poziva prestrašenih ljudi koji su doživjeli napad”, kaže Marko Jonozovič iz slovenskog Šumarskog instituta.

  Ta se invazivna vrsta toliko proširila da je postala mnogo veći problem od golubova čiji je broj smanjen kampanjom oduzimanja jaja i postavljanjem hrane koja izaziva sterilnost. Problemom sivih vrana već se bavila i vlada pa je ministarstvo poljoprivrede prije 4 godine izradilo akcijski plan za borbu protiv tih ptica, s usporednom analizom toga kako se s time nose u drugim evropskim državama te kako to pitanje regulišu pravne odrednice EU i presude suda Evropske unije u Luksemburgu.

  Računa se da na području Slovenije trenutno živi nekoliko desetaka hiljada parova sivih vrana koje straše stanovnike u gradovima i prljaju automobile, dok na selu stvaraju velike štete na poljoprivrednim prinosima. Lovci konstatiraju da je slobodni odstrijel Sizifov posao i bespotrebno trošenje streljiva jer se broj vrana nikako ne smanjuje, a riječ je o vrlo prilagodljivoj, plodnoj, a uz to vrlo inteligentnoj ptičjoj vrsti.

  Vrane su naselile i sam centar Ljubljane odakle su ih pokušali protjerati čestim emitiranjem snimljenih zvukova ptica grabljivica. No, ptice su ubrzo shvatile da se radi o prijevari i zvukove svojih prirodnih neprijatelja počele ignorisati. Zato se sad razmišlja o naseljavanju par sokola koji bi od neželjenih gostiju štitili središte prijestolnice.

  Ekološke nevladine organizacije i društva za zaštitu ptica izjašnjavaju se protiv agresivnih mjera i kažu da se je potrebno naučiti živjeti s vranama, ma koliko se nekima ne sviđale. Oni preporučuju da djeca i šetači izbjegavaju lokacije s drvećem na kojima su gnijezda, osobito u vrijeme kad vrane imaju mlade, koje žele zaštititi. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,