Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog neuvođenja sankcija Rusiji, Srbija kažnjena iz Brisela

Preuzmite sliku

Krajem juna Srbija neće otvoriti nijedan klaster u pregovorima sa Evropskom unijom i to zato što nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Ministrica za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović potvrdila je da je sve bilo spremno za otvaranje klastera 3, ali da do toga neće doći zbog neuskladivanja sa režimom restriktivnih mjera EU.

Krajem juna u Briselu održava se konferencija na visokom nivou, kojom se završava šestomjesečno francusko predsjedavanje EU. Srpske vlasti nadale su se da bi na tom skupu mogli da otvorimo bar jedan klaster, ali sada je izvjesno da do toga neće doći.

Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegracije, izjavila je za RTS da je Srbija spremna za otvaranje klastera 3, ali da on neće biti otvoren krajem juna.

„Što se nas tiče, mi smo potpuno spremni za otvaranje klastera 3 – konkurentnost i inkluzivni rast, međutim, jasno je bilo da nećemo otvoriti klaster u junu, upravo zbog neuskladivanja sa režimom restriktivnih mjera. Nisam baš optimista ni što se tiče drugih, ali ima vremena do kraja godine“, rekla je Joksimovićeva.

Da bez uvođenja sankcija Rusiji, Srbija neće moći da napreduje ka EU poruka je koja je stizala u više navrata iz Brisela.

I u amandmanima rezolucije Evropskog parlamenta, koju je danas usvojio Spoljnopolitički odbor EP, nedvosmisleno se traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji i na taj način se jasno odredi da li je na evropskom putu. To je zapravo uslov za otvaranje poglavlja i bilo kakav napredak Srbije ka EU.

Poziva se Srbija da ponovo procijeni svoju ekonomsku saradnju sa Rusijom. Skreće se pažnja i na činjenicu da su i dalje aktivni letovi na realaciji Moskva – Beograd uprkos tome što je zatvoren vazdušni prostor EU za letove ka Rusiji.

Od Srbije se traži i da „prekine svu vojnu saradnju sa Rusijom“ a to se odnosi i na Regionalni rusko-srpski regionalni humanitarni centar u Nišu. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,