Subota, 6. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zagreb: Otvorena bolnica za liječenje ovisnosti o internetu, video – igricama i kockanju

Preuzmite sliku

Dnevna bolnica za liječenje sve češće ovisnosti o internetu, video-igricama i kockanju, u kojoj se oboljeli ne hospitaliziraju već tokom dana prolaze kroz programe stručnog tima, otvorena je u ponedjeljak u psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivan u Zagrebu.

Direktor bolnice Igor Filipčić je utvrdio kako Hrvatska prati evropske i svjetske trendove u porastu oboljelih, a probleme ovisnosti o virtualnom svijetu, računarskim igricama, društvenim mrežama i internetu teško mogu sami riješiti.

Istaknuo je kako problemom ovisnosti nisu pogođeni samo ovisnici pojedinačno, već i njihove porodice pa time i društvo. Liječenje traje od jednog do tri mjeseca.

“Ovisnost o internetu je širok pojam u koji se ubrajaju igrice, razni sadržaji, među kojima su i neprimjereni, ali i internet kupovina. Nedvojbeno je da se ovisnici vremenom povuku u sebe, manje se druže, a nažalost, na Dalekom Istoku postoje slučajevi koji su završili smrtnim ishodom”, upozorio je Filipčić.

Kazao je kako se dnevnim boravkom želi izbjeći stigmatiziranje oboljelih. Nema hospitalizacije u smislu smještaja u bolnički krevet, nego pacijenti dolaze ujutro i provode dan u različitim terapijskim grupama s timom liječnika. U sklopu Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan nalazi se i terapijski vrt.

Psihijatar Davor Bodor je mišljenja kako je otvaranje dnevne bolnice odraz činjenice da raste broj ljudi koji neadekvatno ili pretjerano koristi internet tj. sadržaje koje internet nudi.

Naglasio je kako se liječnici koriste isključivo tehnikama i metodama koje su empirijski znanstveno dokazane i koje su se dokazale, ili u drugim ovisnostima, ili u ovisnosti o kockanju kao jedinoj ponašajnoj ovisnosti.

“Kod ovisnika o internetu ne postoji psihoaktivna tvar kao alkohol, heroin, kokain, nego ponašanje koje je problematično”, rekao je Bodor. Istaknuo je da ne postoji službena dijagnoza ove ovisnosti, nego se još uvijek istražuje.

“Okosnica terapije bit će grupna psihoterapija, a grupe će voditi psihijatar, psiholog kognitivno-bihevioralnog usmjerenja, socijalni pedagog i drugi. Koristit će se tehnike relaksacije, radna terapija, obvezno grupna višeporodična terapija i sl.”, kazao je.

Utvrdio je da se ono što se pokazalo kao korisno kod odvikavanja od kocke, prilagođeno koristi kod odvikavanja od interneta. Medikamente će koristiti, samo kod onih pacijenata koji imaju neku reaktivnu priču, primjerice anksioznost, depresiju, socijalnu fobiju i sl.

“Medikamenti se kod tih pacijenata koriste određeno kratkoročno vrijeme do stabiliziranja stanja kako bi mogli sudjelovati programu”, rekao je Bodor istaknuvši da primaju samo punoljetne pacijente. (Hina)

 

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje