Utorak, 26. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zagreb: Obdukcija nije odgovorila na ključno pitanje

Preuzmite sliku

Obdukcija nije dala odgovor na ključno pitanje o smrti troje djece, sedmogodišnjih blizanaca i četverogodišnjeg dječaka, koje je u noći s petka na subotu u Zagrebu ubio njihov otac Harald Kopitz.

Naime, kako je Index prvi sinoć objavio, istražitelji, koji su prvo vjerovali kako su djeca ubijena tako da ih je otac ugušio, sve su skloniji verziji da je ključno za smrt bilo trovanje, vjerovatno tabletama.

No na tijelima troje ubijene djece nađene su povrede od gušenja, pa istražitelji sumnjaju kako je otac djecu i otrovao i gušio, saznaje Index. Moguće je i da je kod neke od djece smrt nastupila trovanjem, a kod neke gušenjem.

Sve bi to trebalo utvrditi toksikološko vještačenje nesretne djece koje je zatraženo.

Osim pitanja što je bio neposredni uzrok smrti djece, istražitelji će u danima koji slijede tragati za odgovorima na pitanja šta je počinitelja nagnalo na ovakav zločin, je li sve planirao, ali i je li bio pod uticajem sredstava koja bi utjecala na njegovo rasuđivanje.

Ubica sutra izlazi iz bolnice?

Ubica Harald Kopitz je u međuvremenu i dalje na bolničkom liječenju i tek treba biti ispitan.

On je i dalje stabilno. Još se uvijek nalazi u jedinici intenzivnog liječenja, a njegovu sobu još uvijek čuva policija. Tako će biti do kraja liječenja. Kako javlja HRT, njegovo otpuštanje iz bolnice očekuje se sutra, nakon čega slijedi daljnja procedura.

Nakon što da iskaz, muškarac će biti doveden pred istražnog suca, a nakon toga na potezu je Županijsko tužilaštvo.

Direktor Vinogradske Davor Vagić jučer je rekao kako se provode svi nalazi kako bi se utvrdilo je li bio pod uticajem psihofarmaka, pri čemu se vjerovatno misli na lijekove koji utiču na psihičke procese.

No psihijatar Herman Vukušić smatra kako je gotovo nemoguće da psihofarmaci budu uzrok ovakvog stravičnog čina.

Mediji iz BiH objavili su, pozivajući se na neslužbene informacije, kako će djeca biti pokopana u Neumu. Avaz javlja da je majka odmah nakon ubojstva otišla k roditeljima u Neum. Načelnik tog mjesta kazao je kako će, ako djeca budu tamo pokopana, proglasiti Dan žalosti.

Detalji stravične noći

Djeca su za vikend bila s ocem jer mu ih je u petak ostavila bivša supruga, koja se zaputila na poslovni put u Dubrovnik. Oko ponoći je Kopitz, sumnja se, spremio djecu za spavanje, no prije toga im je svima dao koktel raznih tableta i lijekova. Prema informacijama Večernjeg lista, djeca, ili neko od njih, ipak su se počela buditi, a Kopitz ih je tada krenuo gušiti.

No još se ne zna od čega su mališani tačno umrli i je li im presudilo gušenje ili ipak trovanje, kako sve više vjeruju istražitelji.

Kada se uvjerio da nijedno od troje djece više ne diše, jedno po jedno ih je uzeo u naručje i odnio na kauč u dnevnom boravku. Polegao ih je jedno pokraj drugoga i oko njih poslagao njihove omiljene igračke.

Jeziva scena dočekala je policajce koji su izašli na dojavu o mogućem samoubistvu. Naime, nedugo nakon ponoći 56-godišnji Austrijanac natipkao je i objavio neku vrstu oproštajnog statusa na Facebooku i Instagramu.

“Zbogom svima, otići ću jer više ne mogu. Ljubav mog života ostavila me jer je moja bivša žena bila jako loša prema njoj i nemam novca. Sve što sam pokušao u zadnjih godinu i pol nije me vratilo na posao, čak mi ni braća iz masonske lože nisu mogla pomoći, na kraju mi nisu ni odgovarali na pozive. Samo su mi prijatelji Manfred, Roland i brat Helmut pomogli koliko su mogli. Sada sam došao do kraja. Zato, zbogom”, napisao je na engleskom.

Taj status uočio je neko od njegovih poznanika te odmah obavijestio policiju, koja je odmah krenula u stan. No bilo je prekasno.

Policajce je šokirala stravična scena. I iskusnim istražiteljima ovo je bila jedna od najstrašnijih scena koje su ikada vidjeli. Zbog svega će policajcima koji su bili na poprištu jezivog zločina trebati psihološka pomoć, rekli su jučer iz zagrebačke policije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,