Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zaboravila da prijavi ogrlicu od 11.500 eura: Kao razlog navela ‘nemirno slijetanje aviona’

Preuzmite sliku

Na beogradskom aerodromu carinici su pronašli ogrlicu vrijednu gotovo 11.500 eura kod jedne putnice iz Ljubljane, koja je kao razlog za neprijavljivanje ove dragocjenosti navela “nemirno slijetanje aviona”.

Putnica je rekla da je zbog toga bila rasijana kada je trebala da se odluči za odgovarajući kontrolni prolaz, te da je tako praktično “zalutala” u zeleni prolaz koji je namijenjen putnicima koji nemaju ništa da prijave, saopšteno je danas iz Uprave carina Srbije.

Dežurni službenici su detaljno pregledali prtljag i u njemu zatekli kutiju brendiranog nakita “Burato Gioielli” sa pratećom dokumentacijom – originalnim certifikatom, kao i papirima za vraćanje poreza izdatim u Italiji.

Pošto je kutija bila prazna, carinici su pregledali putnicu i zlatnu ogrlicu zatekli na njenom vratu.

Protiv putnice, koja je iz Ljubljane u Beograd sletjela u petak, 16. aprila, pokrenut je prekršajni postupak, a ogrlica je privremeno zadržana do njegovog okončanja.

Putnici imaju pravo u Srbiju da unesu i vrijednije stvari, ali moraju da ih prijave i za njih plate uvozne dažbine.

Roba čija vrijednost ne prelazi 3.000 eura može biti ocarinjena na samom prelazu uz jedinstvenu stopu carine od 10 odsto, dok se ona vrijednija carini u redovnom carinskom postupku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje