Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vučić uručio Dodiku Orden Republike Srbije: Nisam bosanski Srbin, taj naziv me vrijeđa

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas u Beogradu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Ovo najveće priznanje Republike Srbije do sada su primili predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Narodne Republike Kine Xi Jinping, nekadašnji predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Orden Republike Srbije ustanovljen je 26. oktobra 2009. godine, Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije, a uveden je 2010. i dodjeljuje se predsjednicima država ili vlada za naročite zasluge učinjene za srpsku državu i narod.

Orden Republike Srbije rad je autora Mitra Petkovića. Sastoji se od ogrlice, ordenskog znaka i zvijezde.

Ogrlicu čini 19 dijelova, stilizovanih predstava krsta, nemanjićkog orla i akantusa, simbola pravednika u raju, što su detalji preuzeti sa srednjovjekovnih kamenih ukrasa.

Na ogrlici se nosi ordenski znak, odnosno krst sa grbom Srbije u središtu. Posebno se nosi identičan ordenski znak na zvezdi, na levoj strani grudi, čiji su kraci sačinjeni od kuglica.

Dodik: Nisam bosanski Srbin, taj naziv me vrijeđa

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je sloboda najvažnija riječ za srpski narod i da je Republika Srpska (RS) upravo posljedica borbe za slobodu srpskog naroda.

 • “Znali smo da cijenimo stradanje srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu i nismo željeli da to prođemo ponovo. I zato smo odlučili da napravimo Republiku Srpsku. Ona je odraz volje i želje srpskog naroda koji tamo živi. I mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi. Mene vrijeđa kada mi neko kaže da sam bosanski Srbin”, rekao je Dodik nakon što je u Palati Srbija u Beogradu primio odlikovanje od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića povodom Vidovdana.

  On je rekao da je odlikovanje koje je dobio, kruna političkog i životnog angažovanja, ali da ga doživljava i kao priznanje svim saradnicima i narodu RS.

  Dodik je rekao da to ne znači da je nacionalista, kako ga optužuju, već da samo voli svoj narod, da voli da dolazi u Srbiju i da se raduje svakom njenom uspjehu.

  On je rekao da je od 2000. godine dobio mnoga odlikovanja ali da mu je današnje odlikovanje, bez imalo patetike, najvažnije i da predstavlja krunu političkog, društvenog i životnog angažmana.

  Orden je dodijeljen i crnogorskom političaru Andriji Mandiću, glumcu Predragu Manojloviću, posthumno pjevaču Đorđu Marjanoviću i ministru kulture Bratislavu Petkoviću, Narodnom pozorištu iz Prištine u Gračanici, Spomen parku “Kragujevački oktobar”, Filmskom centru Srbije, virusologu Milanku Šekleru i drugim istaknutim umjetnicima, ljekarima i zaslužnim pojedincima. (Agencije)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,