Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vučić se u Beogradu sastao sa saudijskim ministrima i pozvao ih da još više ulažu u Srbiju

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije princom Fejsalom bin Farhan al-Saudom, sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti odbrane, vojne industrije, energetike, a posebno u sferi obnovljivih izvora energije.

Iz kancelarije predsjednika navedeno je da je Vučić zahvalio gostu na prvoj bilateralnoj posjeti Ministarstva inostranih poslova Saudijske Arabije Beogradu i dodao da je Srbija zainteresovana za produbljivanje saradnje sa kraljevinom, koju vidi kao potencijalno važnog partnera.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, sagovornici su se usaglasili da postoje brojni neiskorišteni potencijali za razvoj partnerstva u oblasti poljoprivrede, turizma, građevinarstva, IT sektora i energetike, kao i u sferi obnovljivih izvora energije, o čemu je na sastanku posebno bilo riječi.

Sagovornici su takođe istakli i oblasti vojno-ekonomske, vojno-medicinske i vojno-obrazovne saradnje, koju bi u predstojećem periodu trebalo dodatno ojačati i unaprijediti.

Vučić je uputio poziv i poslovnim ljudima i investitorima iz Saudijske Arabije da ulažu u Srbiju i da učestvuju u zajedničkim projektima.

Al-Saud je dodao da je upravo poslovna zajednica ključni faktor u izgradnji dobrih odnosa između zemalja i izrazio interesovanje za jačanje saradnje u svim domenima od obostranog interesa, te su se sagovornici usaglasili da treba dodatno raditi na povezivanju poslovne zajednice dvije države, kao i da bi organizacija poslovnog samita koji bi okupio uspješne privrednike i investitore, značajno unapredila ekonomske odnose između Srbije i Saudijske Arabije.

Na sastanku je bilo riječi i o načinima za dalje unapređenje i jačanje ukupnih bilateralnih i ekonomskih odnosa, ali i političkog dijaloga na svim nivoima, kao osnove za dublje međusobno povezivanje i razumijevanje po pitanjima od značaja na bilateralnom i multilateralnom planu, zaključili su iz kancelarije srbijanskog predsjednika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje