Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vučić raspustio Skupštinu Srbije i raspisao parlamentarne izbore

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je večeras vanredne parlamentarne izbore za 3. april ove godine.

„Donosim ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije koja stupa na snagu u trenutku objavljivanja u ‘Službenom glasniku'“, rekao je Vučić u zgradi Predsjedništva Srbije.

Nakon toga je Vučić potpisao Odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike.

“Prethodni saziv Skupštine Srbije obavio je važne zadatke za našu zemlju, posebno u sferi vladavine prava. Mnogo drugih poslova narodni poslanici i Vlada Srbije su obavili, naročito po pitanju ekonomskog napretka, održavanja pune političke, ekonomske i socijalne stabilnosti u našoj zemlji”, rekao je Vučić.

On je pozvao sve građane Srbije da uzmu učešća u tim izborima i da na taj način “pokažemo naš demokratski kapacitet”.

“Bez obzira na različita mišljenja i planove, ovo možemo iznijeti na civilizovan način poštujući jedni druge”, ocijenio je predsjednik Srbije.

“Onima koji budu pobijedili, želim im da Srbiju vode na najbolji mogući način… Poštovani građani Srbije, neka su vam sretni izbori”, poručio je Vučić na kraju obraćanja.

Lokalni izbori su raspisani za gradove Bor i Beograd, ali i za odbornike skupštine opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj.

“Izbore sam raspisao za 3. april ove godine imajući u vidu da će uskoro uslijediti odluka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o raspuštanju Skupštine Srbije”, rekao je tom prilikom Dačić.

Predsjednik Skupštine Srbije je tokom današnjeg obraćanja svima poželio uspješnu kampanju u demokratskoj i fer atmosferi.

Dačić je najavio da će početkom marta, odnosno na 90 dana prije nego što istekne mandat predsjedniku Srbije, raspisati predsjedničke izbore za 3. april. (Nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje