Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić iz Brisela: Spremni smo da se formira ZSO, ali nećemo priznati Kosovo

Preuzmite sliku

“Čini mi se da je danas svima jasno, nije pitanje bilo kakvih potpisa, već sprovođenje onoga što je nekada potpisano”

“Srbija je u skladu sa svojom politikom jasno rekla da želi da se primijene svi sporazumu koji su potpisani, od osnovnog iz 2013. do kasnijih u Briselu i Ohridu, uz jednu stvar koju smo uvijek isticali i koja je poznata od početka – to je da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, niti nezvisnost Kosova i na tim pozicijama smo rekli da smo spremni da ispunjavamo sve što je dogovoreno”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije višesatnih sastanaka u Briselu s evropskim liderima.

Vučić je rekao da je „papir“ koji je „velika petorka“ donijela u Beograd 21. oktobra dobra osnova za nastavak rada u budućnosti, ali uz izražavanje rezerve prema članstvu Kosova u UN-u i priznavanja nezavisnosti i tritorijalnog intergriteta Kosova, o čemu je, kako je rekao, usmeno obavijestio njemačkog kancelara, francuskog predsjednika i italijansku premijerku.

„Potpuno smo spremni za formiranje Zajednice srpskih opština i u skladu sa prijedlozima koje smo dobili. Čini mi se da je danas svima jasno, nije pitanje bilo kakvih potpisa, već sprovođenje onoga što je nekada potpisano ili u međuvremenu dogovoreno“, kazao je Vučić.

On je naveo da je ranije trebalo da “prvo kosovska strana ispuni svoj dio”, ali da je Beograd sada spreman da se paralelno ispunjava ono što je potpisano. „Ali ja znam da oni neće to da ispune“, istakao je Vučić.

Objasnio je da se papir od 21. oktobra odnosi na ZSO.

“Ne mogu da govorim o detaljima jer nije dogovoreno da mogu da govorim o detaljima. Kao što smo se dogovarali ranije za neke papire, pa to bude objavljeno u Albanian postu, jasno vam je ko je to objavljivao”, naveo je srbijanski predsjednik.

Istakao je da Srbija želi mir “i da ćemo ili postići napredak ili će svima u Evropi biti jasno ko koči napredak”.

Razgovori su počeli u 14 sata sastankom Lajčaka, šefa evropske diplomatije Josepa Borrella, predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i lidera Francuske, Njemačke i Italije, Emmanuela Macrona, Olafa Scholza i Giorgie Meloni sa Kurtijem.

Kosovski premijer je poslije tog sastanka napustio hotel u kojem se održavaju razgovori, a evropska šestorka se sastala sa Vučićem.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,