Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vježba Vojske Srbije: Prvi put prikazano dejstvo protivoklopnih raketa “kornet”

Preuzmite sliku

Združena taktička vježba Vojske Srbije sa bojevim gađanjem “Vatreni štit 2022”, na kojoj je po prvi put prikazano dejstvo protivoklopnih raketa “kornet”, održana je na poligonu Pasuljanske livade. Vježbi su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Vučić izjavio je sinoć da će u utorak ili srijedu biti prikazan “novi ponos” vojske Srbije koji će pokazati da je vojska Srbije “mnogostruko snažnija”, posebno, kako je naglasio, prema onima koji bi pokušali da ugroze Srbiju.

„Koliko je toga promijenjeno pokazuju i ove vježbe u noćnim uslovima, jer pokazuju razlike između ozbiljne vojske i one koja to nije“, rekao je Vučić poslije vježbe Vojske Srbije „Vatreni štit 2022“.

On je rekao da će do juna sjledeće godine Srbija nabaviti nove francuske naočare za noćno osmatranje, što će pokazati da je vojska potpuno osposobljena za noćnu borbu.

Također je rekao da će Srbija uskoro nabaviti i bespilotne letjelice “Barjaktar”.

“Od Erdogana sam tražio Barjaktare i preko reda ćemo dobiti tu mogućnost”, kazao je Vučić.

Vježba je započela ispaljivanjem signalnog metka crvene boje, nakon čega je uslijedilo izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnjim i vremenskim uslovima.

Tokom vježbe dejstvovao je i novouvedeni protivoklopni raketni sistem “kornet em”, koji posjeduje sposobnosti za uništenje kompozitnog čelika do 1,3 metra ili armiranog betona do tri i po metra na daljinama do 8.000 metara.

U vježbi je učestvovalo više od 1.000 pripadnika kopnene vojske, ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, zatim 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje