Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajinci uhvaćeni u Sjevernoj Makedoniji kako kradu arheološko blago

Preuzmite sliku

Četvorica Ukrajinaca uhapšena su zbog ilegalnog kopanja na arheološkom lokalitetu “Isar” u Sjevernoj Makedoniji, saopštila je lokalna polcija.

Kako se navodi, policajci iz Valandova su juče oko podne na arheološkom lokalitetu „Isar“ kod sela Marvinci uhapsili V.O.(40), O.P. (35), I.R. (46) i M.R. (48), svi iz Ukrajine sa privremenim boravkom u Skoplju.

Precizira su da su ti Ukrajinci pronađeni kako obavljaju iskopacanje na tom arheološkom lokalitetu na jugoistoku zemlje, koji je proglašen dobrom pod privremenom zaštitom i da su kod njih pronađena dva detektora, lopate i nekoliko iskopanih predmeta.

Detektor je pronađen i prilikom pregleda putničkih vozila „Toyota“ i „Hyundai“, sa ukrajinskim registracijama, sa kojima su došli na nalazište „Isar“, koje predstavlja naselje i nekropolu sa kontinuitetom od 7. vijeka prije nove ere do 6. vijeka nove ere.

„Nakon što slučaj bude u potpunosti rasvjetljen i dokumentovan, protiv njih će biti podnijeta odgovarajuća prijava“, navodi se u policijskom saopštenju. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje