Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajina: Andrej Plenković stigao u Kijev, dočekao ga Zelenski

Preuzmite sliku

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković u nedjelju ujutro stigao je u Kijev, gdje će održati sastanke s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom.

Uz Plenkovića dio delegacije je i ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom te nastavlja pružati političku, diplomatsku, finansijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica. Na sastancima će ukrajinski državni vrh upoznati predsjednika Vlade s posljedicama razaranja uslijed ruskih napada, a razgovarat će se i o daljnjoj pomoći te nastavku evropskog puta Ukrajine, navedeno je u saopćenju Plenkovićevog kabineta.

  • Navedeno je kako se posjet predsjednika Vlade Hrvatske Ukrajini odvija uoči Dana Evrope te je izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije.

    Prije vojne invazije, Plenković je boravio u službenom posjetu Ukrajini u decembru 2021., a učestvovao je i na sastanku na vrhu Krimske platforme zajedno s liderima Evropske unije (EU) u augustu 2021.

    Predsjednika Vlade Plenkovića i ministra Grlića Radmana dočekala je veleposlanica Anica Djamić, koja se ovom prigodom vratila u Kijev, gdje će ostati i nastaviti voditi Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ukrajini. (Hina)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje