Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uhapšena Jordanka za koju se sumnja da je proširila neizlječivu bolest Beogradom

Preuzmite sliku

Jordanska državljanka uhapšena je danas u Beogradu zbog sumnje da je virusom HIV-a zarazila više od 500 muškaraca s kojima je spavala.

Fatema Alas (38) bavila se prostitucijom u centru Srbije, a srpski mediji pišu da ju je policija uhvatila na ulici i htjela joj napisati prekršajnu prijavu zbog prostitucije. Kako nije imala novca da plati kaznu, uhapšena je i smještena u ženski zatvor u Požarevcu gdje će provesti dvadeset dana.

Još uvijek nije dobila krivičnu prijavu za ugrožavanje ljudskog zdravlja jer je potrebno dokazati da je zaista nekoga zarazila.

Zasad je samo prekršajno kažnjena zbog prostitucije i osuđena ispod zakonskog minimuma – kazne za prostituciju su od 30 do 60 dana zatvora ili novčano od 50.000 do 150.000 dinara. Traje istraga da se utvrdi je li svjesno zarazila svoje mušterije.

U posljednje vrijeme Fatema je boravila oko Autobusne stanice u Beogradu, a prije toga bila je u centrima za azil u Subotici i Principovcu gdje je pružala seksualne usluge migrantima. Prvo se pojavila informacija da je ubijena, no to je ubrzo demantirano.

Prilikom evidencije ulaska u Srbiju utvrđeno je da je psihički oboljela. Policija je medijima kratko saopćila da će Fatema nakon zatvorske kazne biti smještena u prikladnu ustanovu za liječenje.

“Nije poznato koliko je ljudi zarazila baveći se prostitucijom, ali je velika vjerovatnost da je taj broj zabrinjavajuće velik”, rekli su u policiji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,