Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

U zajedničkoj akciji Srbije i Makedonije zaplijenjeno 300 kilograma droge: Otkrivena ilegalna laboratorija sa pogonom za tabletiranje (FOTO)

Preuzmite sliku

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici MUP-a, u saradnji sa makedonskom policijom, uhapsili pripadnike organizovane kriminalne grupe koja je u dužem vremenskom periodu proizvodila i distribuirala sintetičku drogu amfetaminskog tipa.

U makedonskom gradu Tetovu je nakon višemesečne istrage otkrivena ilegalna laboratorija za proizvodnju sintetičkih droga, sa pogonom za tabletiranje, a zaplijenjeno je i približno 300 kilograma amfetaminskih tableta.

Na teritoriji Makedonije i Srbije uhapšeni su organizator kriminalne grupe M. Z. (1968) i još sedam državljana Srbije i Makedonije B. Z. (1981), S. K. (1962), A. H. (1964), S. Š. (1977), I. Š. (1965), A. M. (1987) i Z. D. (1962) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela udruženje radi vršenja krivičnih djela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je povodom zajedničke akcije srbijanske i makedonske policije da je “ovo jedan od najboljih rezultata u zapljeni sintetičke droge”.

On je objasnio da je nakon akcije, koja je trajala gotovo godinu dana, policija pažljivo pratila sve aktivnosti Milana Zarubice, transport opreme koji se kretao iz Srbije u Makedoniju, kao i iz Makedonije u Srbiju, ali i aktivnosti na pravljenju laboratorija koje su služile za pripremu sintetičke droge.

Prema njegovim riječima, u ovoj operaciji pažljivo su praćeni svi saradnici Milana Zarubice, a identifikovani su i potencijalni kupci, zbog čega je akcija toliko trajala “jer smo želeli da obezbedimo kvalitetne i čvrste dokaze za hapšenje pripadnika ove kriminalne grupe”.

Stefanović je precizirao da je ova zapljena od 300 kilograma sintetičke droge veoma važna i zbog toga što je reč o Kaptagonu, novoj sintetičkoj drogi koja je omiljena i kod ISIS-ovih boraca.

“Ovo je jedna od operacija zbog koje sam zaista ponosan na rad ljudi iz kriminalističke policije. Makedonska policija je na svojoj teritoriji zaplenila jednu veću laboratoriju, dok je jedna laboratorija otkrivena i na teritoriji Srbije”, kazao je Stefanović.

Prema njegovim riječima, ova akcija će se vjerovatno nastaviti i na teritoriji Turske, gde se, u saradnji sa policijom te države, došlo i do identiteta potencijalnih kupaca.

“Hapšenje Zarubice je veoma važno jer se on smatra jednim od najvećih kreatora sintetičkih droga, a na ovim prostorima je bio poznat po ovoj delatnosti i ranije. Od velikog značaja je i otkrivanje jedne izuzetno moderno opremljene laboratorije, što je moglo da nanese veliko zlo našoj deci”, zaključio je Stefanović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,