Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Srbiji formirana Koalicija za slobodu medija

Preuzmite sliku

Šest medijskih udruženja u Srbiji potpisalo je u ponedjeljak 17. maja u Kragujevcu memorandum o saradnji, čime je formirana Koalicija za slobodu medija, koja je najavila da će se zalagati za poboljšanje stanja na medijskoj sceni u Srbiji, položaja medija i novinara.

Memorandum su potpisali predstavnici Asocijacije medija, Asocijacije online medija, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Poslovnog udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija “Lokal Pres” i Slavko Ćuruvija Fondacije.

“Radićemo na tome da se u cijeloj Srbiji sprovode i poštuju profesionalni standardi u zaštiti i odbrani slobode izražavanja i informisanja, kao i prava novinara u skladu sa evropskim i drugim međunarodnim konvencijama i standardima” rekao je na konferenciji za medije predstavnik Poslovnog udruženja Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija “Lokal Pres” Stojan Marković.

On je rekao da će Koalicija, kao neformalno udruženje, funkcionisati na demokratskim principima, i biti nezavisna od svih ideoloških, političkih ili bilo kakvih drugih pritisaka, podijela i uticaja.

“Prije svega i ispred svega je interes za slobodno javno informisanje i za interes građana da dobiju pravovremene i slobodne informacije i to je ono što nas je ujedinilo u Koaliciji”, rekao je Marković i izrazio uvjerenje da će se vremenom Koalicija proširivati.

 • On je ocijenio da stanje u medijima u Srbiji “nije dobro” i podvukao da lokalni mediji trpe “užasno velike pritiske”, i finansijske, i političke, i druge vrste.

  Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić rekao je da je višegodišnja saradnja formalizovana Koalicijom kojom “vjeruje, dobijamo više snage, elana i to ćemo, siguran sam pokazati u narednom periodu”.

  “Želimo da popravimo stanje na medijskoj sceni, položaj naših koleginica i kolega, pre svega kada je u pitanju bezbjednost, radna prava i njihova profesionalna prava. Vjerujem da ćemo nakon ovog dana krenuti silovitije i sa žalbi i kukanja, preći u akciju, te ćemo narednih mjeseci pokazati šta ova koalicija može da uradi na dobrobit našeg esnafa i svih medija”, rekao je Bodrožić.

  Dodao je da će predstavnicima vlasti Koalicija pokazati da je voljna da sistemski popravlja situaciju, radi na boljim zakonima i podzakonskim aktima, ali da ne znači da pristaje na “svakakve” radne grupe.

  Bodrožić je rekao da je Koalicija za slobodu medija u ovom trenutku najjača grupacija medijskih udruženja u Srbiji i da će od nje mnogo toga zavisiti u narednom periodu.

  Srbija kontinuirano pada na rang-listi slobode medija međunarodne organizacije “Reporteri bez granica”, tako da je sa 54. mjesta 2014. prošle godine pala na 93. poziciju. (RSE)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje