Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

U regiji se pojavila epidemija hepatitisa A, uglavnom zaraženi srednjoškolci

Preuzmite sliku

U Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, se pojavila epidemija hepatitisa A ili zarazne žutice.

Od početka marta do sada bilo je 57 slučajeva bolesti, uglavnom među srednjoškolcima. U aprilu se hepatitis A pojavio u zagrebačkom Ugostiteljsko-turističkom učilištu, gdje je izvor zaraze najvjerovatnije bio školski kuhar.

“Zaraženo je 10 učenika i tri radnika”, rekao je za Hrvatski radio direktor Mladen Smodlaka.

“Zbog te mini epidemije u školi restorani su zatvoreni i ne provode se vježbe u kabinetima”, rekao je, a prenosi Večernji list.

Sanitarnu knjižicu kuhar je imao, a prethodno je bio na bolovanju zbog korone i još jedne bolesti, za koju škola nije znala. Zgrada je dezinficirana, a školska doktorica izdala je uputnice tako da se djeca mogu testirati. Djeca imaju manje više iste simptome – mučninu, povraćanje, proljev.

Epidemiolog Branko Kolarić kaže da se očekuje još određeni broj slučajeva jer je inkubacijski period jako dug – od 5 do 50 dana.

“To su blaže kliničke slike, većina ih je ozdravila, većinom su to srednjoškolci i nastavnici, dakle vezana je uz škole”, objašnjava.

“Hepatitis A ili zarazna žutica akutna je zarazna bolest jetre koju uzrokuje virus hepatitisa A, a prenosi se neopranim rukama”, kaže epidemiologinja Iva Pem Novosel.

Jedna od osnovnih preventivnih mjera je temeljito pranje ruku nakon obavljanja nužde, prije pripreme hrane, prije konzumiranja hrane.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,