Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

U Hrvatskoj za Božić i Novu godinu produžen rad kafića do dva sata iza ponoći

Preuzmite sliku

U božićnoj i novogodišnjoj noći Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske omogućit će dva sata duži rad kafića i ostalih ugostiteljskih objekata, najavio je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš referirao se na odluku Ustavnog suda koji je jučer ustvrdio kako su covid potvrde u sustavu zdravstva i socijalne skrbi ustavne, ali i naložio da Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske mora podrobno objasniti zbog čega donosi pojedine epidemiološke odluke, poručivši kako će Stožer to ubuduće činiti.

Govoreći o covid potvrdama koje su potrebne za zaposlene i korisnike državnih i javnih ustanova u Republici Hrvatskoj, Beroš je poručio kako je sa zdravstvenog aspekta riječ o istom problemu.

„Sprečavamo širenje zaraze, štitimo život i zdravlje hrvatskih građana”, izjavio je Beroš.

Upozorio je kako su dva osnovna pitanja vezana uz pojavu novog omikron virusa, njegova transmisivnost, brzina širenja virusa, i njegova virulentnost, odnosno težina kliničke slike koju taj virus izaziva u populaciji.

Bazična ispitivanja pokazuju da se virus u Južnoafričkoj Republici, gdje su drugačiji klimatski uvjeti, širi dva to tri puta brže, izjavio je Beroš, te dodao kako su osobe dvaput cijepljene imale na delta varijantu odgovor od 80 posto, u odnosu na omikron na kojeg je odgovor bio oko 33 posto.

„Zato treba naglasiti važnost dodatne booster doze koja podiže obrambeni imunološki sustav na jednu veću razinu i bolje štiti od najnovije varijante”, rekao je ministar.

Neke studije pokazale su da se omikron zrakom šiti oko 70 posto više, dodao je Beroš, ali i da se virus u plućnim stanicama širi 10 puta manje nego delta varijanta, no dodao je kako to još nije potvrđeno.

Iznio je podatak kako je u Velikoj Britaniji, pretpostavlja se, omikron prisutan u 40 posto populacije dok je u Španjolskoj ta broj vjerojatno još veći.

Najavio je kako će Hrvatska prilagoditi svoj sustav djelovanja protiv omikron varijante virusa u kliničkim uvjetima kakvi će se moći pratiti prije u zemljama zapadne Europe.

Od početka pandemije na testiranje, liječenje i bolovanje, bez troškova liječenja na respiratorima, Hrvatska je potrošila oko 4,44 milijarde kuna (592 milijuna eura), naveo je Beroš.

Dodao je kako je do sada u Hrvatskoj potvrđeno osam slučajeva omikron varijante te kako je još pet slučajeva visoko suspektno.

Beroš je najavio kako će se na Badnji dan, u noći s 24. na 25. decembra, kao i u novogodišnjoj noći, omogućiti rad kafića i okupljanje do dva sata iza ponoći, dva sata duže nego je propisano aktualnim propisima Stožera civilne zaštite RH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje