Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Hrvatskoj najavili da stiže krvava kiša

Preuzmite sliku

Meteorolozi iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske u utorak su izdali obavijest da bi dijelove ove države mogao pogoditi fenomen poznat po nazivu blatna kiša.

Riječ je o kiši koja ostavlja najčešće smeđe ili žućkaste tragove na površini ili izloženim objektima, a poznata je i kao žuta kiša, krvava kiša i obojena kiša, prenosi Jutarnji list.

“Blatna kiša povremeno se može zamijetiti i na području Hrvatske, češće na Jadranu i u područjima uz Jadran nego u kontinentalnom dijelu zemlje”, navode meteorolozi u Hrvatskoj.

Blatna kiša nastaje samo u određenim sinoptičkim situacijama. Na području Hrvatske nastaje kada je nad predjelima ili malo južnije u prizemnom sloju atmosferski sistem koji sadrži dosta vlage, ciklonalno polje ili i izraženi frontalni sistem, a u višim slojevima atmosfere (od 5 000 m i više) je izraženo jugozapadno ili južno strujanje.

U takvim situacijama čestice pijeska iz sjeverne Afrike, odnosno područja Sahare dospijevaju u više slojeve atmosfere te ulaze u oblačne sisteme, pa kiša koja pada iz njih u sebi sadrži saharski pijesak te je stoga obojena. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,