Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

649

OPORAVLJENI

30

UMRLI

21
Preuzmite sliku

Tabak: Nadam se da Hrvatska nije država čiju bi politiku promijenio jedan taliban s jednom bombom

Napad bombaša-samoubice u Kabulu, u kojem je poginuo hrvatski vojnik, a dvojica ozlijeđena, jedan je od tipičnih načina izvođenja napada u većim gradovima u Afganistanu koji su vrlo često uspješni, a teško im se obraniti, rekao je u srijedu vojni analitičar Igor Tabak.

“Hrvatska nije od jučer u Afganistanu. Tokom tih godina ovakvih napada se vidjelo stvarno veliki broj. To je jedan od tipičnih načina izvođenja napada u većim gradovima i nažalost takvi napadi su vrlo često uspješni. Dosta im se teško obraniti i tu se ne treba zavaravati”, komentirao je za Hinu Tabak, analitičar portala Obris – obrana i sigurnost.

Ističe kako su posebno konvoji vojnih vozila jako vidljive mete koje skreću pažnju na sebe te je često dobro, kao mjera sigurnosti, u manjem neupadljivom prijevozu skliznuti ispod radara napadača, “ali to nažalost ne uspije uvijek”. To pokazuje i ovaj slučaj s obzirom da je iz službenih izvora vidljivo da je ovdje bila riječ o blindiranim, ali civilnim vozilima, dodao je.

Pripadnici oružanih snaga RH provodili u Afganistanu i puno rizičnije aktivnosti

Tabak smatra da ne treba očekivati nikakvu posebnu promjenu smjera i djelovanja što se hrvatske strane tiče.

“Nadam se da Hrvatska nije država čiju bi politiku i smjer promijenio jedan taliban s jednom bombom. Mislim da ne treba očekivati nikakvu posebnu promjenu smjera i djelovanja što se hrvatske strane tiče”, kazao je Tabak.

Taj analitičar naglašava da hrvatsko sudjelovanje u konkretnoj misiji, kao i u cjelini, nije od jučer, a pripadnici oružanih snaga RH su ondje uspješno provodili puno rizičnije aktivnosti.

“Ovakvo mentoriranje koje se sada radi, iako neugodno talibanima i njihovim saveznicima, mislim da neće prestati zbog toga što je izveden jedan uspješan napad”, zaključio je Tabak.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,