Srijeda, 27. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srbija ukida vanredno stanje

Preuzmite sliku

Skupština Srbije izglasala je večeras odluku o ukidanju vanrednog stanja, koje je u zemlji na snazi od 15. marta, a zbog pandemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Na drugoj sjednici Skupštine održanoj tokom vanrednog stanja, za ovu odluku je glasalo 155 narodnih poslanika, protiv nije bio niko, uzdržan je bio jedan poslanik, dok jedan poslanik nije glasao.

Poslanici su izglasali i Prijedlog zakona o važenju uredbi koje je Vlada uz supotpis predsjednika Republike donijela za vrijeme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila, a koji je podnijela Vlada Srbije.

Odluka stupa na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku, a kako je ranije najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, stupanjem na snagu ove odluke ukida se i policijski čas koji je bio na snazi svakog dana od 18 časova do pet sati ujutru, što bi trebalo da znači da od sutra više nema zabrane kretanja.

To, kako je ranije rečeno, ne znači da ne treba poštovati mjere socijalne distance i dalje, kao i zaštitne mjere poput nošenja maski i rukavica. Do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti kao što su zagrljaj ili rukovanja, a stariji od 65 godina će moći da se kreću kada god požele, s tim da je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.

Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi, a slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana trebalo bi da budu dozvoljena od 15. juna.

Predsjednica Vlade Ana Brnabić kazala je pred glasanje u Skupštini Srbije da građani treba da uživaju u “dosadašnjem uspjehu”.

“Za mene će sljedeći najsrećniji dan biti kada budemo ponovo mogli da podignemo naše zastave da one ne budu više na pola koplja. To će značiti da je Srbija pobijedila, da nema više žrtava koronavirusa”, rekla je ona.

Prema podacima od danas u 15 časova, do sada su od posljedica koronavirusa u zemlji preminule 203 osobe, a oboljelo je 9.791 osoba.

Do sada je izlječena 1.971 osoba, a testirane su 117.474 osobe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje