Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: Od ponedjeljka moguće otvaranje tržnih centara, od 19. aprila i škola

Preuzmite sliku

Situacija je i dalje vanredna, iako se uočava blag pad novih slučajeva, ali postoji mogućnost da se otvore tržni centri i škole, kažu članovi Kriznog štaba Srbije.

Na sjednici Kriznog štaba Srbije odlučeno je da se otvore tržni centri i da se đaci vrate u školske klupe ako se nastavi trend opadanja novozaraženih.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je, obraćajući se medijima nakon današnje sjednice, da je situacija i dalje vanredna, iako se uočava blag pad novih slučajeva. Također, kako je rekao, smanjuje se broj pregleda.

Ali, napomenuo je da ne treba zaboraviti da su bolnice i dalje pune. Ako se ovaj trend nastavi, može se očekivati da neke stvari mogu biti dopuštene.

“Prije svega se misli na to da tržni centri mogu da rade od ponedeljka, ali samo ako se ovaj trend opadanja nastavi. Smatramo da je vrijeme da se online nastava smanji, odnosno da se đaci vrate u školske klupe od 19.4”, objasnio je Tiodorović.

“Sve mjere, koje se tiče prevencije korona virusa – držanje distance, nošenje maske i dezinfekcija ostaju na snazi i moram reći da nam je spas vakcinacija”, rekao je on.

Razmišljati o obaveznoj vakcinaciji

“Mi smo možda i najbolji u Evropi po broju vakcina koje nudimo i po odzivu stanovnika. Ali, ne zavisi to samo od nas, već i od isporuka. Nadam se da će se ugovori ispoštovati i da ako bi tako bilo moći ćemo za mjesec i po do dva da stignemo do onoga što zovemo kolektivni imunitet, sa vakcinisanim i onim koji su preboljeli”, rekao je Tiodorović.

“Vidite šta se dešava u Izraelu, bićemo na tom putu i moramo razmišljati o tome, odnosno, kada se dobiju dve doze o tome može i treba da se razmišlja. To je pitanje i za pravnike, i za ljudsaka prava i pitanje etike”, istako je Tiodorović odgovarajući na pitanja da li će oni koji su vakcinisani moći da se okupljaju.

Upitan o obaveznoj vakcinaciji protiv korona virusa, kaže da je apsolutna preporuka da ona bude obavezna za sve zdravstvene radnike, koji nemaju drugih zdravstvenih prepreka. Ali, istakao je da će se sačekati stav ostalih zemalja, odnosno najprije Evrope, kao i o tome da li će vakcinacija protiv korona virusa biti obavezna za sve ljude.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,