Utorak, 24. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Srbija: Kafići i prodavnice ne rade iza 21 sat narednih 15 dana

U Srbiji je od sinoć na snazi nova mjera – zabrana rada ugostiteljskih, prodavnica i tržnih centara od 21.00 do 5.00, javlja Anadolu Agency (AA).

Rad nakon 21 sat dozvoljen je apotekama, dostavama brze hrane, benzinskim pumpama koje toče gorivo i privrednicima koji rade treću smjenu.

Mjere će važiti naredne dvije nedelje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije je izjavila da će mjere važiti do 1. decembra, a da će ako se brojevi ne budu popravili mjere biti pooštrene i da je usljed pogoršanja epidemiološke slike moguće i uvođenje zabrane kretanja, ali da u Vladi nisu za to.

Uz to, izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti od sada će kazne za kršenje mjera, pored inspektora, moći da piše i Komunalna policija.

Kako je najavljeno iz gradske uprave Beograda, inspekcije će se fokusirati na one koji i do sada nisu poštovali mjere i kršili prethodnu odredbu o zabrani rada ugostiteljskih objekata poslije 23 sata.

U Beogradu su od sinoć ukinute i noćne linije gradskog prevoza.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti prije pet dana uvedene su kazne od 5.000 dinara za građane koji krše mjere i ne nose masku, dok su kazne za pravna lica od 50.000 do 300.000 dinara.

Prema jučerašnjim podacima, u Srbiji su u posljednja 24 sata potvrđena 4.994 nova slučaja korona virusa, a 24 osobe su preminule.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,