Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija: Udruženja za zaštitu životinja traže zabranu pirotehnike

Preuzmite sliku

U Sloveniji su, odlukom Vlade, zabranjeni prodaja i korištenje pirotehničkih sredstava u vrijeme predstojećih božićno-novogodišnjih praznika, a udruženja za zaštitu životinja peticijom predlažu potpunu zabranu ovih sredstava, za šta imaju i podršku nekih političara.

Kinološko udruženje “Moj pas” pohvalilo je odluku Vlade, navodeći da bi ova i sljedeća godina mogle biti presudne da se shvate štetne posljedice pirotehnike na životnu sredinu, ljude i životinje.

Za potpunu zabranu pirotehnike zalaže se i Inicijativa koja je od 2018. godine prikupila 67.000 potpisa, ali nije uspjela privući veće interesovanje javnosti i političara.

“Vjerujem da bi se mišljenje poslanika u parlamentu promijenilo ako bi peticiju potpisalo 300.000 ljudi“, rekao je za “Slovenske novice” borac za zaštitu prava životinja Tomaž Gorec, koji je svoju inicijativu prije dva mjeseca predstavio parlamentarcima.

Inicijativu je podržao, ali samo djelimično, predsjednik Slovenije Borut Pahor, odgovorivši inicijatorima da se slaže sa zabranom korištenja petardi i pirotehnike u lične svrhe, ali se ne bi odrekao vatrometa koji organizuju gradske vlasti.

Mediji prenose da su neki trgovinski lanci u Sloveniji pirotehniku već povukli iz svoje standardne ponude.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,