Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija stopirala uvođenje 5G mreže

Preuzmite sliku

Slovenska vlada je skinula s dnevnog reda strategiju regulatorne agencije AKOS o raspodjeli frekvencijskog spektra za 5G i time zaustavila uvođenje te tehnologije u Sloveniju.

To je učinjeno na prijedlog Ministra za upravu, Rudija Medveda koji je za slovenske medije izjavio kako su „pitanja o štetnosti 5G tehnologije legitimna“.

Slovenija je prva zemlja u svijetu koja je Ustavom zaštitila vodu kao ljudsko pravo i javno dobro i time osigurala da njeni izvori pitke vode, kao budući možda najvažniji strateški resurs, ostanu nacionalno dobro.

Odgodom rasprave o odobrenju frekvencijskog spektra za 5G, dok se ne istraže učinci te tehnologije na ljude i okolinu, učinjen je daljnji korak u zaštiti zdravlja i očuvanja prirode.

U Sloveniji postoje snažna eko udruženja koja se zalažu „za čeloveku prijazno tehnologijo“ (za čovjekovu prijateljsku tehnologiju) i vlada očito uvažava stav da bez obzira na moguće pritiske korporativnih sektora i EU administracije, izuzetno je važno poduzimati adekvatne mjere kako razvoj i napredak nebi ugrozili ljudsko zdravlje i prirodu. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,