Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija: Nova pravila za prelazak slovenske granice

Preuzmite sliku

Zbog opasnosti od unošenja novih varijanti koron avirusa, Slovenija će od ponedjeljka provoditi pojačani nadzor i zaoštriti uvjete za ulazak u zemlju na granici s Italijom, Austrijom i Mađarskom.

Isto tako, od ponedjeljka 15. marta svi koji u Sloveniju ulaze kao dnevni ili sedmični radni migranti morat će pokazati negativni test na korona virus, ne stariji od sedam dana, što do sada nisu morali, a bili su oslobođeni i obveznog karantina.

Negativni test na korona virus morat će imati i osobe koje povremeno prelaze granicu zbog brige o osobama, stranci koji imaju zemlju u Sloveniji, te osobe koje ulaze zbog obrazovanja. Od posljednjeg su slučaja izuzeta djeca do 13 godina, ali negativni test moraju imati osobe koje ih voze. Sve te kategorije do sada su bile izuzete od karantina ili obveznog sedmičnog testiranja.

Slovenska vlada je 13. februara već bila donijela odluku da takvi izuzeci više ne vrijede i da se i oni moraju testirati, no od primjene je odustala već sljedeći dan. Ulazak u Sloveniju iz Austrije od ponedjeljka će biti moguć preko četiri veća granična prijelaza koji će biti otvoreni 24 sata na dan, a ostali će raditi skraćeno vrijeme, kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare u Ljubljani slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, dodavši da će stanovništvo u pograničnom pojasu zadržati mogućnost da koristi i druge tzv. ulazne točke budući da su i Slovenija i Austrija dio zajedničkog schengenskog prostora bez graničnih kontrola.

Na kontrolnim točkama s Italijom, Austrijom i Mađarskom slovenska će policija i na kontrolnim točkama od ponedjeljka provoditi pojačani nadzor, najavio je Hojs. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje