Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Seks, ucjene i tajne Titove škole u Kumrovcu (FOTO)

Preuzmite sliku

Iako je godinama napuštena i zapuštena, ova građevina desnici i dalje služi kao avet prošlosti

Politička škola Josip Broz Tito u Kumrovcu, sada pod imenom Hotel Zagorje, opet je na prodaju.

  • Ovih dana je Ministarstvo državne imovine u Hrvatskoj objavilo novi konkurs za prikupljanje javnih ponuda kojim žele ikome prodati nekadašnju slavnu školu. Početna cijena je nekih 12 milijuna kuna (nešto više od 3 miliona KM), ali, barem sudeći po dosadašnjem interesu, neće im to uspjeti.

  • Otkako je otišao i posljednji predavač iz škole, pokušalo se nešto napraviti na turističkom planu i onda je došao Domovinski rat. Hotel Zagorje je postao sklonište izbjeglicama iz Vukovara. Posljednje izbjeglice otišle su iz hotela još tamo 2003. godine, ali do danas niko nije osmislio plan i projekt za revitalizaciju hotela na pogodnoj lokaciji.

  • Nela Laptoš, zagrebačka fotografkinja i autorica projekta Abandoned Croatia (Napuštena Hrvatska), u sklopu kojeg posjećuje, dokumentuje i objavljuje fotografije i informacije vezane uz zapuštene i napuštene objekte diljem zemlje opisala je jedan svoj posjet derutnoj građevini. “Posljednju sam fotografisala nekadašnju Političku školu u Kumrovcu, u kojoj su se školovali naši političari, a koja kasnije postaje Hotel Zagorje. Danas izgleda kao scena iz nekog horor filma. To je ogroman objekt, arhitektonski vrlo zanimljiv, s oko 150 soba, ambulantom, velikom sportskom dvoranom, atomskim skloništem”.

  • Iako sama građevina zjapi prazna, određeni desničarski krugovi joj se okreću kao nekakvoj aveti prošlosti. Spomenimo ovdje dva primjera napada s desnice na, pomalo i simbolično, dvije žene u politici. Tokom rata za prevlast u HDZ-u i poraza Jadranke Kosor, izišla je u javnost priča da je Tomislav Karamarko ucjenjivao Jadranku nepostojećom snimkom seksa nastalom upravo u Kumrovcu. “Kažu da su me ucijenili tim filmom i tražili od mene da odem iz Sabora, a da ja nisam otišla jer sam procijenila da u tom pornofilmu izgledam odlično i da ću izazvati empatiju kao Severina…Ne mogu samo odmahivati rukom i šutjeti dok se to smeće vrti po portalima”, kazala je Kosorica o tom razdoblju svog života.  Drugi je napad na pučku pravobraniteljicu Loru Vidović. Kada je ona javno ustala protiv relativizacije ustaških zločina i hladnog promatranja takvih događaja, desnica je odmah skočila na nju. Jedan desničarski portal objavio je tekst pod naslovom “Seminarski rad Lore Vidović ispao iz arhiva Partijske škole u Kumrovcu” gdje autor, između ostaloga, piše i ovako: “Izostane li ostavka ili cipela, treba iznova otvoriti Partijsku školu i institut pučkoga pravobranitelja premjestiti u Kumrovec”. (Express.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje