Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ruska ambasada prijetila novinaru iz Zagreba: “Članak će ti završiti kod Kadirova”

Preuzmite sliku

Hassan Diab, novinar Večernjeg lista iz Zagreba, u aprilu je pisao ulozi čečenjskih boraca i njihovog vođe Ramzana Kadirova u ratu u Ukrajini.

Izvještavanje o zvjerstvima čečenskih “eskadrona smrti” nije se svidjelo Ambasadi Rusije u Hrvatskoj, pa su ga kontaktirali telefonski rekavši ironično kako je napisao sjajan članak.

Mi ćemo to provesti i poslati u Moskvu“, rekli su mi, priča Diab: “Ja im kažem, pa sve vi prevedite i šaljite. Kažu oni ‘ne, ne, nisi skužio. To ćemo mi prevesti i poslati direktno u ruke Kadirovu‘.

A, šta to znači? Upitao sam. Da li to znači da vi meni prijetite smrću, da li mogu to tako smatrati? Kažu oni, smatraj kako god hoćeš, a ja im kažem da jedino mogu smatrati da ste vi mene sada osudili na smrt”, priča Diab za Al Jazeeru.

O svemu je obavještena policija koja je poduzela sve potrebne mjere za Hassana Diaba i njegovu porodicu. Sedmični list Nacional izvještava da je djelovala i Sigurnosno-obavještajna agencija. Nakon prvih prijetnji, Diaba su ponovo kontaktirali preko telegrama.

Hrvatska je u međuvremenu protjerala političkog tajnika Ambasade i savjetnika za medije koji su bili u grupi 24 ruska diplomata koji su morali napustiti Zagreb.

“Hasan je dovoljno iskusan. Obratio se ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću, koji ga je odmah uputio da se obrati i policiji i SOA-i. SOA je to registrirala. Cijeli slučaj je dobio dokumentaciju prateću. To se našlo na stolu premijera Plenkovića koji je zatražio zaštitu za Hasana. Nakon toga je uslijedila deportacija ambasadora“, kazala je Zrinka Vrabec Mojzeš, kolumnistica sedmičnog lista Nacional.

Povodom Svjetskog dana slobode medija Novinarsko društvo i Sindikat hrvatskih novinara odali su počast novinarima ubijenim u ratu u Ukrajini. Također, dali su podršku Hassanu Diabu kazavši da će o prijetnjama obavijestiti europske institucije i platforme za zaštitu novinara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,