Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Programeri-monstrumi: Morbidne su stvari radili za Velju Nevolju

Preuzmite sliku

Srđan Lalić, Nebojša Stojiljković i Neđeljko Đurović počinili stravične zločine

U Srbiji je sve više onih koji su se školovali za IT sektor i postali programeri ili kompjuterski stručnjaci, ali su se ubrzo mašili satare, sekire ili pištolja i pretvorili u hladnokrvne ubice.

Jedan od posljednjih uhapšenih u tom nizu je i Srđan Lalić (36), optuženi pripadnik klana Veljka Belivuka, zapravo peti po hijerarhji u toj grupi, piše Kurir.

Lalić, pripadnik kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji je na jednoj od najjezivijih fotografija koje su načinili pripadnici klana tokom brutalnih mučenja žrtava u klanici u Ritopeku, bio je fakultetski obrazovan IT stručnjak prije nego što je postao Belivukov vojnik.

Srđan se dovodi u vezu sa najmanje tri surove likvidacije. Na fotografiji koja se kasnije pojavila u medijima vide se on i Belivuk kako sa širokim osmjehom i crnim hirurškim rukavicama poziraju pored u tom momentu još živog, ali vezanog i mučenog mladića, koga su kasnije ubili.

U početku se vjerovalo da je Lalićeva uloga bila samo da obezbjeđuje telefone sa aplikacijom Skaj za šifrovanu komunikaciju, registruje hosting i pere novac, jer je trgovao bitkoinima. Istražitelji su ostali u čudu kad su shvatili da stručnjak za kompjutere sa zadovoljstvom drži glavu izmučene žrtve.

Poslije hapšenja Lalić je izjavio da je po zanimanju IT inženjer i da je završio privatni fakultet. Nije iznosio odbranu, ali je rekao da mjesečno od bitcoina zarađuje oko 1.300 eura i da nema nikakve veze sa zločinima.

 • Mada je pokušao da se predstavi kao stručnjak za računare, poslije prikupljanja dokaza, on se dovodi u vezu sa surovim ubistvima Aleksandra Gligorijevića, Lazara Vukićevića i Milana Ljepoje. Sva trojica, da podsjetimo, nestala su, a posljednji put su živi viđeni u kući u Ritopeku.

  U vikendici koju su pripadnici Belivukove grupe koristili za mučenja i likvidacije otetih, nastale su i fotografije na kojima Lalić i Belivuk poziraju uz muškarca koji je prethodno surovo maltretiran.

  – Ovo su Belivuk i Lalić, ovaj čovjek je još živ, ali zaklaće ga, neće ostati živ – rekao je svojevremeno ministar Aleksandar Vulin, dok je u emisiji „Hit tvit“ opisivao jezivu fotografiju.

  Na ostalim slikama nađenim u telefonima optuženih, a koje su oni razmjenjivali putem aplikacije Skaj, vide se odsječene glave i stopala, kao i noževi zabodeni u leđa žrtve.

  Lalić je, da podsjetimo, uhapšen u stanu u prigradskom naselju, a kod njega su tokom pretresa nađeni sat “rolex”, brojač novca, GPS uređaj za praćenje, telefoni i računari, dok su ispred vrata i na terasi svog stana imali mnogobrojne kamere za video-nadzor.

  Javnost je bila šokirana kad je 12. marta 2018. godine, oko 11 časova, Nebojša Stojiljković, diplomac beogradskog Elektrotehničkog fakulteta, gdje je stekao zvanje softverskog inženjera ušao sa pištoljem u zgradu u Ruzveltovoj ulici broj 55 i u svoje bivše kolege iz firme “Privredni savjetnik informacione tehnologije” ispalio kišu metaka.

 • On je upao na sastanak koji je bio u toku i na bivše saradnike ispalio najmanje pet hitaca. Jedan od njih pogodio je u glavu i ubio Branka Kanjevca (31), a teško ranio inženjera Marka Filipovića (36), koga je metak pogodio u rame.

  Od kiše metaka spasio se jedino Igor Radenković, koji je skočio kroz prozor kancelarije, ne bi li pobjegao od podivljalog Stojilkovića.

  Drama tu nije završena. Stojilković je poslije krvavog pohoda otišao u svoj stan u Ulici vojvode Savatija, blizu Ruzveltove, gdje je izazvao požar sa namjerom da presudi sebi. Nije poznato da li je pokušao da se raznese bombom ili mu je eksplodirala plinska boca, ali stanari zgrade prijavili su požar, a Hitna pomoć izvukla je Stojiljkovića, koji je u teškom stanju prevezen u Urgentni centar, gdje je poslije par dana preminuo.

  Motiv krvavog pira bio je navodno otkaz koji je Stjiljković nedavno dobio. Umjesto na razgovor za novi posao u jednoj od mnogih IT kompanija koje bi ga možda dočekale raširenih ruku, programer je otišao na ulicu po pištolj, a onda u firmu po osvetu.

 • Neđeljko Đurović, poznatiji kao “Ubica sa Twittera”, osuđen je na 30 godina zatvora zbog ubistva studenta Miloša Mileusnića u Ulici Dimitrija Tucovića u Beogradu.

  Đurović je u sudnici rekao da je mnogo toga čuo o sebi tokom suđenja i da ne zna kako od toga da se brani. „Svjestan sam da ću na kraju ja biti kriv za sve“, rekao je optuženi.

  Kako je navedeno u optužnici, Đurović je u noći između 26. i 27. januara 2019. godine izašao na ulicu sa nožem u ruci, rešen da nekoga ubije jer je navodno prethodnu noć proveo na društvenim mrežama i shvatio da je nezadovoljan svojim životom. Slučajno je naletio na Mileusnića koga nikada ranije u životu nije vidio i izbo ga. (Kurir.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje