Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Povratak učenika u klupe: U dijelu BiH, Srbiji, Crnoj Gori i S. Makedoniji počela nova školska godina

Preuzmite sliku

U Srbiji, dijelu Bosne i Hercegovine, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji danas je počela nova školska godina 2021/22. uz blaže epidemiološke mjere u odnosu na prošlu godinu i povratak većine učenika u školske klupe.

U Hrvatskoj će nastava početi u ponedjeljak, 6. septembra, dok je na Kosovu i u Albaniji odgođena za 13. odnosno 27. septembar, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedan dio učenika osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini se u školske klupe vraća danas, dok ostali s nastavom počinju u ponedjeljak, 6. septembra.

U Federaciji BiH, jednom od dva bh. entiteta, planirano je da školska godina počne s učenicima u školskim klupama i interaktivnom nastavom u učionicama uz poštivanje epidemioloških mjera. U ovom entitetu do prije nekoliko dana nije bilo poznato na koji način će se realizovati nastavni proces, s obzirom na to da je obrazovni sistem podijeljen po kantonima i svaki od njih je imao pravo da donese odluku o načinu izvođenja nastave.

Na osnovu odluke kantonalne Vlade, u Kantonu Sarajevo nastava će se od danas odvijati u učionicama uz poštivanje svih propisanih mjera iz preporuka Federalnog kriznog štaba. Nastavu u školskim klupama od danas također počinju i učenici Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog i Bosanskopodrinjskog kantona.

Početak nove školske godine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zakazan je za ponedjeljak, 6. septembar, kao i Zapadnohercegovačkom, Posavskom, Srednjobosanskom i Unsko-sanskom kantonu, te Kantonu 10.

– Za nastavnike u RS-u obavezno nošenje maski –

U manjem bh. entitetu Republici Srpskoj (RS) redovna nastava također počinje danas. Vlada RS-a je prošle sedmice usvojila zaključke po kojima učenici kreću u škole od danas, a časovi će im trajati 45 minuta, za razliku od prošle školske dogine kada su razredi dijeljeni na dvije grupe a časovi su trajali po 20 minuta.

Prema preporukama entitetskog ministarstva prosvjete i kulture maske će biti obavezne za nastavnike, a za učenike samo prilikom kretanja i odgovaranja.

Obrazovni proces u Brčko distriktu počinje 6. septembra, a nastava će se također odvijati u učionicama.

Najveći dio školske godine 2020/2021, đaci osnovnih i srednjih škola u BiH imali su online nastavu. S padom broja zaraženih, nakon trećeg vala korona virusa, krajem proljeća, omogućen je kombinovani model nastave u kojem se dio procesa obavljao online, a dio u učionicama.

– Kombinovani modeli u Srbiji –

Nova školska godina počela je i za učenike osnovnih i srednjih škola širom Srbije. Većina učenika će nastavu pratiti iz školskih klupa, odluka je Tima za praćenje i koordinisanje primjene preventivnih mjera u radu škola, formiranog od strane Kriznog štaba.

Tokom školske godine može se primjenjivati jedan od tri modela organizacije rada, a o njemu će se odlučivati u zavisnosti od epidemiološke situacije na lokalnom nivou. Pokazatelji će biti podaci o broju vakcinisanih i zaraženih, ali i primjena mjera prevencije u školama.

Za prvu nedjelju nove školske godine donijeta je odluka da se u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primjenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumijeva neposrednu nastavu u školama, osim u srednjim školama u 15 jedinica i to Kladovu, Petrovcu na Mlavi, Novoj Varoši, Priboju, Užicu, Valjevu, Despotovcu, Jagodini, Paraćinu, Svilajncu, Rekovacu, Ćupriji, Preševu, Novom Pazaru i Bojniku.

Nastava u srednjim školama u ovim lokalnim samoupravama odvijaće se po drugom modelu – kombinovanom, po kome se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odjeljenja su podijeljena u grupe.

Tutin je jedina lokalna samouprava u Srbiji gdje će se primjenjivati treći model, odnosno online nastava u svim srednjim školama, objavilo je Ministarstvo prosvjete Republike Srbije.

Prema prvom modelu, nastava će se odvijati u školi, za sve učenike istovremeno sa časovima od 45 minuta, pri čemu vakcinisani nastavnici neće morati da nose masku sve dok ne priđu učeniku na 1,5 metara rastojanja. U slučaju da u odjeljenju ima dvoje ili više zaraženih učenika, cijelo odijeljenje će slušati nastavu na daljinu 10 dana.

– U Crnoj Gori obavezno nošenje maski u školama –

U Crnoj Gori je školska godina danas počela regularno, a shodno epidemiološkoj procjeni u toj zemlji će biti dvije verzije nastavnih programa, duža – u kojoj će čas trajati 45 minuta i kraća, sa sažetijim programom i časovima koji traju 30 minuta.

Ministarstvo je pripremilo instrukcije koje su blagovremeno upućene školama kako bi školska 2021/22.godina počela regularno. Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore između ostalog, predlaže da se obezbijede toplomjeri, sredstva za dezinfekciju ruku, prostora i površina, kao i ostale higijenske potrepštine.

Također, predlaže se da obezbijedi prostorija za izolaciju učenika ako se posumnja na infekciju, do dolaska roditelja i uz prisustvo nastavnika, pedagoga.

U toj zemlji će učenici, nastavnici, ostali zaposleni u školi i posjetioci biti dužni da nose maske i pri ulasku prođu tretman prevencije (mjerenje temperature, dezinfekcija). Roditeljski sastanci bi se trebali održavati online, a o odsutnim nastavnicima i učenicima bi se trebala voditi svakodnevna evidencija.

Od ove naredbe izuzeti su oni koji, uslijed zdravstvenog stanja i individualnih razvojnih specifičnosti ne mogu da nose masku ili mogu da je nose uz određena ograničenja, naveli su iz Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Ukoliko dođe do uvođenja još restriktivnijih mjera, u cilju očuvanja zdravlja djece i zaposlenih, Ministarstvo je spremno i za najnepovoljniji scenario, a to je prelazak na online nastavu. Snimljena su 8.302 nastavna sadržaja, za osnovne škole u gotovo stoprocentnoj zastupljenosti predmeta, a velikim dijelom i za srednje škole.

U Hrvatskoj će nastava početi 6. septembra, a prema odluci nadležnih institucija, svi učenici će se vratiti u školske klupe. U toj zemlji mjere predviđene za novu školsku godinu biće malo blaže nego prošle godine. Vraćene su dodatna i dopunska nastava, a djeca će moći i na izvannastavne aktivnosti.

Maske ostaju obvezne u višim razredima samo ako nije moguća dovoljna distanca, a kako bi se suzbilo širenje pandemije među učenicima, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su poručili da je važno da se vakcinišu i roditelji i nastavnici.

– Odgođen početak školske godine na Kosovu i Albaniji –

Nastava danas počinje i za učenike u Sjevernoj Makedoniji. Krizni štab je 16. avgusta preporučio da se učenici osnovnih i srednjih škola vrate u školske klupe, a Vlada Sjeverne Makedonije je dan kasnije taj plan usvojila.

Zbog velikog broja zaraženih koronavirusom u Tetovu i Gostivaru, Komisija za zaštitu od zaraznih bolesti odlučila je da srednje škole u ovim gradovima organizuju online obrazovanje tokom prve dvije sedmice septembra.

Danas su se u školske klupe trebali vratiti i učenici osnovnih i srednjih škola na Kosovu, međutim zbog porasta broja novozaraženih koronavirusom, nastava je pomjerena za 13. septembar.

“U koordinaciji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnologije obrazovni proces se odlaže do 13. septembra, uzimajući u obzir da je delta varijanta sada povećala simptomatske slučajeve kod djece uzrasta do 10 godina, a posebno kod uzrasta od 10 do 20 godina. Također, ova starosna grupa je predstavljena kao prenosilac infekcije”, rekao je prošle sedmice kosovski ministar zdravlja Arben Vitia.

Nastava u osnovnim i srednjim školama u Albaniji će početi 27. septembra, iako je je prethodno planirano da počne 13. septembra. Ministrica obrazovanja Albanije Evis Kushi izjavila je da će škole biti otvorene od 1. septembra i da će prisustvo učitelja, nastavnika i ostalih uposlenika biti obavezno.

– Mentalno zdravlje učenika –

U većini zemalja regiona do posljednjih sedmica avgusta nije bilo poznato na koji način će se odvijati nastava u školama, s obzirom na epidemiološku situaciju i širenje koronavirusa. Stoga su međunarodne organizacije, kao i pojedine nevladine apelovali da se razmotri svaka mogućnost za povratak učenika u školske klupe, uz pridržavanje zaštitnih mjera.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Agencija Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) savjetovali su da u budućnosti ne bi trebalo zatvarati škole zbog pandemijom jer je to, kako su naveli, imalo “katastrofalan efekat na učenike”.

Slična zatvaranja ne bi trebalo uvoditi nakon što se učenici vrate u klupe poslije ljetnih praznika, naveli su iz ovih organizacija te pozvali evropske vlade da osiguraju otvorene škole usprkos širenju COVID-a 19.

Organizacija Save the Children u BiH je nedavnim saopštenjem navela da je ovo presudan trenutak da se poduzmu koraci za ublažavanje dalekosežnih posljedica koje bi mogle trpjeti čitave generacije zbog uticaja pandemije COVID-19 na obrazovanje.

“Više od godinu dana, stotine miliona djece širom svijeta nema pristup kvalitetnoj nastavi. Žrtvovano je na hiljade školskih časova kako bi se čovječanstvo zaštitilo od bolesti. Sada je vrijeme da zaštitimo generacije djece i mladih”, naveli su iz ove nevladine organizacije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,