Subota, 17. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Porodica iz Podgorice za mjesec dana počinila 160 krađi

Sedmočlana porodica iz Podgorice osumnjičena je da je u jednom gradu u Holandiji počinila najmanje 160 provalnih krađa.

Obijali su uglavnom automobile, iz kojih su krali vrijedni plijen. Lopovi su otkriveni u zasjedi koju je organizovala tamošnja policija. Naime, mještani iz jednog dijela grada Vlizingen tokom ljeta prijavljivali su policiji maltene svakodnevno da su im obijena vozila iz kojih su ukradene stvari. Dnevno je stizalo po nekoliko prijava, piše Crnogorski Dan.

Pljačkaši su iz vozila krali mobilne telefone, laptope, bankovne kartice, kese sa namirnicama, pa čak i dječje igračke.

Policija je odmah posumnjala da iza svake krađe stoji ista osoba ili grupa. Ubrzo je napravljena zasjeda. Policajci su kampkućom bez ikakvih službenih obilježja došli u sporni dio grada. Već prve noći našli su se na meti lopova. Tada su pribavljeni dokazi da upravo jedna porodica, koja je iz Podgorice otišla u Holandiju, stoji iza najmanje 160 provalnih krađa koje su počinjene za oko mjesec dana. Oni su živjeli u dijelu grada u kojem su pljačkali komšije. Pretresom kamp-kuće u kojoj su živjeli osumnjičeni tamošnji policajci pronašli su dio ukradenih stvari. Većinu plijena ipak su uspjeli da prodaju.

Glavni osumnjičeni su roditelji, starosti od 43 i 41 godine. Osim njih, porodicu čini i pet mlađih osoba, tri ženske i dvije muške osobe starosti 20, 18, 17, 15 i 11 godina, kao i jednogodišnja beba. Svi, osim bebe, koja je oduzeta roditeljima i o njoj brinu nadležne službe, sumnjiče se za krađe. Tamošnji inspektori sumnjaju da su roditelji navodili djecu da obijaju automobile, kamp-kuće, pa i neke stambene objekte. Nakon hapšenja otac je pokušao da krivicu preuzme na sebe. On je pred nadležnim sudijom tvrdio da je sam on počinio sve krađe, da niko od njegove porodice nije ni znao da on to radi. Međutim, već prvi dokaz, otisci sa obijenih vozila, demantovali su njegove tvrdnje, piše Dan.

Odlukom suda, troje osumnjičenih koji su punoljetni nalaze se u pritvoru. Na slobodu je puštena samo snaha i to zbog brige o djetetu. Policija je odmah obavijestila nadležne službe koje su preduzele odgovarajuće mjere prema maloljetnim članovima osumnjičene porodice. Tim koji je radio na rasvjetljavanju ovih krađa utvrdio je da su roditelji birali vozila koja su namjeravali da obijaju, a da su djeca krala stvari iz njih.

Otac je pred sudijom tražio da svi članovi njegove porodice budu oslobođeni krivice i da odgovornost za sve krađe snosi samo on. Kazao je da ga sud vrijeđa tvrdnjom da je on djecu navodio da kradu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,