Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Politička biografija Aleksandra Vučića u serijalu ‘Vladalac’: Totalno raskrinkavanje najvećeg političkog prevaranta

Preuzmite sliku

Televizija N1 je prikazala dva dijela dokumentarnog serijala “Vladalac”, političke biografije Aleksandra Vučića. Film potpisuje autorska ekipe koju čine Slaviša Lekić (autor), Jovana S. Polić (rediteljica) i Sanja Lončar (urednica), a donosi priču o turbulentnoj političkoj biografiji Aleksandra Vučića i godinama njegove, ne samo političke, dominacije u Srbiji.

U dokumentarnim emisijama “Vladalac” svjedočenjem Vučićevih savremenika (Biljana Stepanović, Bojan Klačar, Branka Prpa, Danica Vučenić, prof. Dragan Popadić, Dušan Petričić, Ljubodrag Stojadinović, Miša Brkić, Saša Ilić, Vesna Mališić, Zoran Gavrilović i prof. Žarko Trebješanin) “iscrtava” se paralela između njegovog političkog uspona i potonuća demokratije u Srbiji.

Naraciju o osmogodišnjim uspjesima i padovima najmoćnijeg čovjeka u Srbiji, njegovom okruženju i perspektivama, “sijeku” autentične izjave Aleksandra Vučića.

Neprestanim insistiranjem na diskrepanci između onoga što Aleksandar Vučić jeste i onoga što govori i radi, “Vladalac” je nešto više od univerzalne analize tipičnog populističkog vođe.

No, iako je Aleksandar Vučić glavni junak ovog dokumentarca, “Vladalac” nije samo priča o njemu: ovo je saga o pustoši koju prouzrokuje autokratski režim.

“Vladalac” je i priča o građanima Srbije i o tome kako se dogodilo da nisu prozreli narative koji su Vučića doveli i održali na vlasti.

Proizvodnju ovog dokumentarnog serijala potpisuje Audio i video produkcija JSP.

U prilogu vam donosimo oba dijela: 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje