Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Policija u Hrvatskoj zaustavila dva busa koja su išla iz BiH, kažnjeni su sa 45.000 KM

Preuzmite sliku

Prilikom obavljanja redovnog rada policijski su službenici Mobilne jedinice saobraćajne policije jučer oko 14:30 na autocesti A3 kod naplatnih postaja Ivanić-Grad zaustavili i kontrolisali dva autobusa istog prijevoznika, u vlasništvu 43-godišnjaka iz Austrije, koja su prometovala na relaciji između BiH i Austrije, saopćila je danas policija.

Autobusima su upravljali navedeni vlasnik, 43-godišnjak iz Austrije, 67-godišnjak također iz Austrije i 43-godišnjak iz BiH, a nadzorom vozila i vozača je utvrđeno da su počinili više težih prekršaja iz Zakona o radnim vremenima, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prometu te iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

O navedenom su izviješteni službenici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Službe za mobilne inspekcijske nadzore. Njihovim dolaskom je u zajedničkoj saradnji obavljen daljnji nadzor u kojem je utvrđeno:

– da je 43-godišnjak iz Austrije, ujedno i vlasnik prijevozničke firme počinio ukupno 10 prekršaja iz Zakona o radnim vremenima, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prometu,

– da su 67-godišnjak iz Austrije i 43-godišnjak iz BiH počinili tri prekršaja iz Zakona o radnim vremenima, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prometu,

– dok je prijevoznik počinio dva prekršaja iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Počinili čak 15 prekršaja

Konkretno se radi o prijevozu bez korištenja digitalnih kartica, prekoračenju maksimalnog dnevnog vremena vožnje, nedovoljnoj dnevnoj stanki odnosno dnevnom i sedmičnom odmoru, prekoračenom dvosedmičnom vremenu vožnje, neposjedovanju potrebnih dozvola za linijski prijevoz putnika u međunarodnom prometu te neposjedovanju stručne osposobljenosti za prijevoz putnika tj. neposjedovanja koda 95.

Za navedenih 15 prekršaja su im službenici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izdali prekršajne naloge u kojima je izrečena sveukupna kazna od 171.000 kuna i 1400 kuna (ukupno oko 45.000 KM) troškova donošenja prekršajnih naloga. Temeljem članka 152. stavak 3. Prekršajnog zakona počinitelji su odmah platili dvije trećine izrečene novčane kazne.

Osim prekršajnih sankcija, poduzete su upravne mjere, tj. vozaču koji nije stručno osposobljen izdana je zabrana obavljanja javnog prijevoza putnika do sticanja potrebne stručne osposobljenosti. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,