Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pokrenuta procedura doniranja organa umrle djevojčice

Preuzmite sliku

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u nedjelju navečer da je pokrenuta procedura doniranja organa dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške, a svima koji su je voljeli izrazio je sućut zbog njezine smrti.

Djevojčica je umrla u nedjelju, a od srijede se borila za život u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti, gdje je primljena s teškim ozljedama.

“Određena je utjeha da će djevojčica pronaći svoj mir u vječnosti te da će transplantacijom organa darovati život drugima”, saopćio je Beroš, prenosi Hina.

Procedura doniranja organa je u samom početku, dodao je te objasnio postupak.

Prema odredbama Zakona o presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja, nakon utvrđene moždane smrti te ispunjenih kriterija za darivanje, bolnički transplantacijski koordinator obavlja razgovor s obitelji u svrhu dobivanja pristanka na darivanje organa. Slijedi postupak prijave darivatelja u informatički sistem Eurotransplanta putem kojeg se dodjeljuju prijavljeni organi darivatelja pacijentima na listi čekanja.

Organi darivatelja se dodjeljuju pacijentima na listi čekanja sukladno dogovorenim pravilima koja su usuglašena među svim zemljama članicama Eurotransplanta, od stupnja hitnosti, vremena čekanja na listi do ostalih parametara.

Dežurni koordinator ministarstva pritom pruža svu potrebnu logističku podršku eksplantacijsko/transplantacijskim timovima prilikom cijelog eksplantacijskog postupka te je u stalnoj komunikaciji s dežurnom službom Eurotransplanta, objasnio je ministar zdravstva.

“Izražavam žaljenje i veliku tugu zbog preminule djevojčice u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Uprkos svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo je do kritičnog kliničkog pogoršanja te je prema protokolu proveden postupak za utvrđivanje moždane smrti”, rekao je Beroš.

Prema neslužbenim informacijama, oba roditelja dvoipolgodišnje djevojčice potpisala su saglasnost za doniranje organa.

Djevojčicu iz okolice Nove Gradiške je u srijedu ujutro u tamošnju Opću bolnicu donijela majka i rekla da je dijete palo. Ljekari u Novoj Gradiški pokušali su dijete reanimirati, a s obzirom na težinu ozljeda u srijedu popodne su djevojčicu prevezli u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti. Ozljede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po cijelom tijelu, rekao je u četvrtak ravnatelj OB-a Nova Gradiška Josip Kolodziej.

Sudija istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mile Soldo odredio je u subotu mjesec dana istražnog zatvora za roditelje djevojčice, koji su djelomično priznali počinjenje krivičnog djela kršenja prava djeteta. Majci je istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, a ocu i zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo jer je već osuđivan za dugo kazneno djelo.

Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom zbog čega je došlo do ozljeda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici.

U ovom slučaju majka je prvooptužena i nju se tereti za pet krivičnih djela povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede, a oca državno tužilaštvo tereti za četiri krivična djela teške povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede.

Sumnja je da je djevojčica bila zlostavljanja od novembra 2020. do 31. marta 2021. Za ostalo troje djece, izuzetih iz zajedničkog domaćinstva, sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Porodica iz koje potječe djevojčica od prije je poznata Centru za socijalnu zaštitu Nova Gradiška. Dijete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, a na zahtjev roditelja Centar ga je vratio u biološku porodicu.

Direktor tog Centra Branko Medunić je smijenjen, a Marija Jugović imenovana je za v.d. direktoricu. Jugović je u subotu navečer najavila otkaze i sankcije ako izvid Ministarstva pokaže propuste službenika u slučaju teško ozlijeđene djevojčice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,