Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Počela školska godina u Srbiji, đaci sa zaštitnim maskama na licu

Preuzmite sliku

Nova školska godina u Srbiji počela je danas. Ono što je specifično u odnosu na prethodne godine je što su đaci u obavezi da nose zaštitne maske zbog koronavirusa, a prvi čas prvog dana upravo je posvećen ovoj zarazi, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog koronavirusa, časovi su skraćeni na 30 minuta, umjesto dosadašnjih 45 minuta.

Svi đaci koji pohađaju nastavu u školama, u obavezi su da nose maske, dok oni koji zbog neke bolesti ne mogu da nose maske, nose vizire.

Odjeljenja koja imaju više od 15 učenika dijele se u dvije grupe, pa tako učenici od prvog do do četvrtog razreda idu u jednu smjenu, dok stariji idu u drugu.

Nakon svakog bloka nastave, učionice se dezinfikuju.

Inače, 97 posto roditelja u Srbiji opredijelilo se da im djeca prate nastavu u školama, dok je samo tri posto navelo da želi da im djeca nastavu prate online.

Za one koji prate online ocjenjivanje ipak mora biti u školi i oni će u obrazovne ustanove dolaziti na provjeru znanja u zakazanom terminu.

Krizni štab za zaštitu stanovništva od koronavirusa je preporučio da djeca koja su bila van zemlje pred početak školske godine, dvije nedjelje nastavu prate online.

Takođe, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” oformio je tim koji će pratiti epidemiološku situaciju samo u školama i o tome izvještavati Krizni štab na dnevnom nivou. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje