Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Plenković: Milanovićevo pravo da ode, naša obveza da ostanemo

Preuzmite sliku

Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je u petak tvrdnje predsjednika Republike Hrvatske da je dolazak nekoliko sudionika obilježavanja operacije Bljesak u majici s ustaškim napisom “Za dom spremni” namjerna provokacija, ocijenivši da je “Milanovićevo pravo otići, a njihova obveza ostati”.

“Shvatio sam to, kratko smo porazgovarali, minutu. Njemu je očito neko javio da neki od učesnika obilježavanja ima majicu s grbom HOS-a, to je njegova odluka. Njegovo pravo je da ode, naša obveza da ostanemo ovdje”, komentarisao je Plenković Milanovićevu odluku da napusti obilježavanje godišnjice vojno-redarstvene akcije Bljeska.

Vezano | Hrvatska: Ovo je čovjek zbog kojeg je Milanović napustio obilježavanje Bljeska 

Odbacio je tvrdnje da se radi o namjernoj provokaciji, a na upit smetaju li njemu takve majice, rekao je da svi koji su dali život za Hrvatsku imaju njegovo poštovanja, navodi Hina.

“Naravno da niko nije znao da će doći s tim majicama. Svi koji su dali život za Hrvatsku imaju moje poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a”, kazao je Plenković.

“Razlika koju radimo na ovaj način, dakle ovo što je predsjednik napravio nije dobro, jer došli smo odati počast poginulima. Vidite ovu 51 kocku koja je ovdje iza vas, mi smo došli zbog tih ljudi. Nema mjesta provokacijama, mi smo ovdje i u ime institucija”, rekao je premijer.

Istakao je i kako se njegova Vlada jasno odredila oko spornog natpisa: “Vijeće koje smo osnovali za suočavanje s prošlošću je iznjedrilo dokument koji vrlo precizno identifikuje trenutke u kojima se neka obilježja koja su korištena u Domovinskom ratu mogu koristiti, a to su komemoracije i trenuci u kojima se prisjećamo žrtava”.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković također je ocijenio da je Milanovićevo napuštanje obilježavanja bilo neprimjereno.

“Mislim da nije bilo u redu i nije bilo primjereno. Izjavom u Jasenovcu otvorio je svjetonazorske ideološke prijepore. Ovdje smo dužni pokazati poštovanje prema braniocima. Nije korektno ni fer prenositi odgovornost na organizatora. Razlike čuvajmo za neka druga mjesta”, utvrdio je Jandroković. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje