Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Ovo je čovjek zbog kojeg je Milanović napustio obilježavanje Bljeska

Preuzmite sliku

Predsjednik Zoran Milanović napustio je obilježavanje godišnjice Bljeska u Okučanima nakon što je jedan muškarac istakao majicu s natpisom “Za dom spremni”.

“Jedan učesnik se skinuo u majicu sa znakom ‘Za dom spremni’ i ja u tome ne želim učestvovati. To je namjerna provokacija, smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ubuduće gdje god bude ovakva situacija, ja u tome neću učestvovati. Premijera i predsjednika sabora razumijem, oni moraju”, rekao je Milanović, a prenosi N1.

 • Ispred muškarca koji se skinuo u majicu s natpisom ZDS bio je, slučajno ili ne, Đuro Glogoški.

  Na obilježavanju je, inače, bio još jedan muškarac s identičnom majicom.

 • Milanović se nakon odlaska iz Okučana javio na Facebooku.

  “Došao sam u Okučane odati počast onima koji su pali za Hrvatsku. Moji stavovi su poznati, govorim ih javno, bez namjere da bilo koga uvrijedim, ali nekada neke stvari morate reći jasno. U organizaciji ovog skupa moj Ured nije učestvovao, ovo je organizacija Ministarstva hrvatskih branilaca i pristali smo na sve elemente protokola; da branioci i porodice polažu vijenac prvi, a premijer i predsjednik drugi, to je u redu. Međutim, ovdje se jedan od učesnika koji je trebao polagati vijenac prije mene skinuo u majicu sa znakom i grbom ‘Za dom spremni’, u tome ne želim učestvovati. To je stvar organizatora koji je o tome mogao voditi računa i to je moj stav. Žao mi je, to je namjerna provokacija s kojom smo računali, ona se dogodila i ja to smatram gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ovo se nažalost moralo dogoditi jer je neko htio da se to dogodi. Ubuduće, gdje god bude ovakva situacija ja u tome neću učestvovati. Za organizaciju nisam odgovoran, a premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju. Dokle god uvjeti budu ovakvi, a ovo je neko namjerno napravio ja u tome neću sudjelovati. Oznaci ‘Za dom spremni’ nije mjesto na ovakvom mjestu”, napisao je Milanović.

  Osim na majicama dvojice muškaraca, ustaški natpis za “Dom spremni” bio je i na vijencu položenom u službenom dijelu protokola.

 • Nakon incidenta su se oglasili i muškarci koji su nosili majce s natpisom “Za dom spremni”.

  “Modernu hrvatsku državu su oslobodili pripadnici Zbora narodne garde, pripadnici specijalne policije, pripadnici Hrvatske vojske… Ovo nije majica HOS-a, ovo su znakovi udruženja. Ja bih postavio pitanje predsjedniku Milanoviću: ‘Kako to da je upravo Ivica Račan odobrio da to može biti znak oružanih snaga?’ Mi kao hrvatski branioci nećemo dozvoliti ustašizaciju Domovinskog rata ni rehabilitaciju komunističkog antifašizma. Ovaj znak specijalne policije nošen je i 1991., 2000. i drugih godina. Milanović je očito dugo bio u karanteni, ne bih to posebno komentarisao”, rekao je predsjednik Udruženja specijalne policije Zoran Maras za N1.

  U programu je bilo predviđeno da Milanović s Plenkovićem i Jandrokovićem položi zajednički vijenac

  Zajedničkim vijencem i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja “Kristalna kocka vedrine” predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković prema programu trebali su odati počast poginulima u operaciji Bljesak.

  Bljeskom su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju, odnosno oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U operaciji su poginula 42 hrvatska branioca, a 162 bila su ranjena.

  U Okučanima su još načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga, admiral Robert Hranj, posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata, penzionisani general Marijan Mareković, potpredsjednik vlade i ministar odbrane Damir Krstičević, potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

  Sam program obilježavanja počeo je intoniranjem himne Republike Hrvatske Lijepa naša domovino, a sin poginulog hrvatskog branioca Krešimir Šimić pročitao je imena poginulih hrvatskih branilaca u VRO-u Bljesak.

  Molitvu za mrtve predvodio je vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan.

  Ovogodišnje obilježavanje planirano u skladu sa mjerama zbog koronavirusa

  Ovogodišnje obilježavanje operacije Bljesak planirano je u skladu sa aktualnom situacijom vezanoj uz epidemiju koronavirusa i uz poštivanje preporučenih mjera Nacionalnog štaba civilne zaštite.

  U Bljesku su prvi put u Domovinskom ratu korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a taktičko iznenađenje bili su i tenkovi, dopremljeni željeznicom, koji su ulazili direktno u borbu.

  Zbog vojnog poraza u operaciji Bljesak, srpski pobunjenici su 2. maja 1995. godine napali središte Zagreba raketnim sistemom Orkan s kasetnim punjenjem s tzv. “zvončićima”, pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a njih najmanje 176 je ranjeno.

  Tadašnjeg vođu srpskih pobunjenika Milana Martića Međunarodni sud u Haagu je zbog naređenja da se napadne Zagreb pravomoćno osudio za ratni zločin na 35 godina zatvora. (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje