Ponedjeljak, 10. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovo su vize nigerijskih studenata, u Hrvatskoj su bili potpuno legalno

Portal Index.hr je u posjedu kopija viza dvojice nigerijskih studenata, Kennetha Chinedua Eboha i Uchenne Alexnadra Abije, koji tvrde da ih je hrvatska policija otela u Zagrebu i nasilno protjerala u Bosnu i Hercegovinu.

Vize za ulazak i boravak u Hrvatskoj izdalo im je Hrvatsko veleposlanstvo u Pretoriji (Južnoafrička Republika), koje pokriva i više zemalja Afrike, među njima i Nigeriju.

MVEP potvrdio autentičnost viza

Autentičnost viza dvojice nigerijskih studenata koji su u Hrvatsku došli na Svjetsko međuuniverzitetsko prvenstvo u Puli i nastupali u takmičenju u stolnom tenisu za Index je potvrdilo i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP).

 • “Vize su izdane s rokom trajanja u razdoblju od 12. novembra do 3. decembra ove godine i ukupnim trajanjem boravka od šest dana. Prema priloženoj dokumentaciji imenovani su trebali doputovati 12.11., a viza se aktivira danom prelaska graničnog prijelaza Republike Hrvatske te se od tog dana maksimalno može boraviti onoliko koliko je odobreno trajanje boravka na naljepnici vize (u ovim slučajevima šest dana)”, navodi se u odgovoru MVEP-a na Indexov upit.

  Iz MVEP-a dodaju kako je “viza izdana u svrhu sudjelovanja na Svjetskom međuuniverzitetskom prvenstvu (World InterUniversities Championships) koje se održavalo u Puli od 13.11 do 17.11. u organizaciji Univerziteta Jurja Dobrile u Puli i Međuuniverzitetskog sportskoga odbora (InterUniversity Sport Committee) iz Italijanske Republike”.

  MUP: Ušli su u Hrvatsku na legalan način i uz ispunjavanje potrebnih uslova

  MUP je već prethodno objavio da su nigerijski studenti legalno došli u Hrvatsku.

 • MUP kaže da Nigerijci lažu, policija objavila svoju verziju priče

  “12. novembra ove godine je u Hrvatsku, na legalan način i uz ispunjavanje potrebnih uslova, ušlo petero nigerijskih državljana, a kako bi sudjelovali na međuuniverzitetskom takmičenju u Puli. Radilo se o voditeljici ekipe i četvorici sudionika”, navodi se u današnjem saopćenju MUP-a.

  Da su Eboh i Abia doista bili sudionici sportskog takmičenja u Puli potvrđuju i njihova imena na službenim stranicama Svjetskog međuuniverzitetskog prvenstva.

  Dakle, nema apsolutno nikakve sumnje da su Eboh i Abia u Hrvatsku doputovali legalno te da su od ulaska u Hrvatsku mogli u njoj legalno boraviti šest dana, dakle od 12. do 18. novembra.

  Studenti tvrde da ih je policija otela i protjerala u BiH

  Prema tvrdnjama policije, nigerijski studenti su se “18. novembra uredno, uz podmirenje svojih troškova te uzevši svoje pasoše i ostale stvari, odjavili iz hostela i udaljili u nepoznato”. U tom trenutku su Eboh i Abia i dalje legalno boravili u Hrvatskoj.

  Nigerijski studenti, pak, tvrde da ih je hrvatska policija 17. ili 18. novembra otela u Zagrebu i prebacila do zelene granice s BiH te onda protjerala u BiH pod prijetnjom nasilja. Eboh i Abia trenutno se nalaze u izbjegličkom kampu Miral kod Velike Kladuše u BiH. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,