Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je sedam najopasnijih antivaksera u Srbiji

Preuzmite sliku

U svijetu već godinama unazad kruže sulude antivakserske teorije koje pokušavaju da negiraju dokazane naučne činjenice, a Srbija kao zemlja nije izuzetak.

Tokom proteklih godinu dana, od početka pandemije koronavirusa, u javnom prostoru Srbije, više nego ikada ranije, pojavili su se glasovi onih koji sebe nazivaju doktorima, naučnicima i medicinskim radnicima, a koji šire dezinformacije i (ne)svesno ugrožavaju zdravlje miliona ljudi.

O poznatim i opasnim antivakserima se tokom proteklih dana govorilo više nego ranije, dijelom i zbog toga što je policija juče privela takozvanu doktorku Jovanu Stojković,i to zbog širenja neprovjerene i naučno neutemeljene propagande protiv vakcinisanja, a policija se pojavila i na vratima Jelice Dabović, najstarije sestre nekadašnjih uspješnih košarkašica Ane i Milice Dabović, koja takođe širi teorije zavjere u vezi sa vakcinom protiv koronavirusa, piše Nova.rs.

 • Krivični zakonik Srbije sankcioniše širenje dezinformacija. Prema članu 343, kaznom od tri mjeseca do tri godine zatvora kazniće se osoba koja “iznošenjem ili pronošenjem lažnih vijesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja”.

  Za one koji isto krivično djelo učine posredstvom medija “ili sličnih sredstava ili na javnom skupu”, kazna je oštrija – od šest mjeseci do pet godina zatvora.

  Iako broj antivaksera u Srbiji i svijetu nije zanemarljiv, posljednjih mjeseci su se izdvojila pojedina imena kojima se čak davao i medijski prostor, a koji su takođe koristili svoje privatne profile na društvenim mrežama kako bi organizovali određene vrste protesta ili širili opasne teorije zavjere, ne razmišljajući pritom da svojim djelovanjem ozbiljno ugrožavaju živote svih.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,