Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Organi preminule djevojčice idu u Njemačku i Mađarsku

Preuzmite sliku

Intenzivistički tim Klaićeve bolnice predvođen ravnateljem Goranom Roićem poručio je u ponedjeljak kako je učinjeno sve da se spasi život teško ozlijeđene dvoipolgodišnje djevojčice koja je jučer podlegla ozljedama.

Goran Roić je jutros potvrdio kako je formalno-pravna procedura za donaciju organa uspješno provedena, a iz Ministarstva zdravstva potvrđeno je da organi idu u Njemačku i Mađarsku, s obzirom na to da je Hrvatska članica Eurotransplanta.

“Eksplantacijski postupak je u toku. U sklopu medunarodne suradnje s Eurotransplantom prijavljen je darivatelj organa ET 178077 te su putem alokacijskog sistema Eurotransplanta organi dodijeljeni primateljima dječje dobi. Srce i bubrezi prihvaćeni su za primatelje u Mađarskoj, a jetra je prihvaćena za četverogodišnjeg primatelja u Njemačkoj”, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

Podsjetimo, djevojčica je dovezena iz bolnice u Novoj Gradiški s teškim nagnječenjem mozga. Policija je utvrdila da je majka zlostavljala te joj je nanijela teške ozljede. Roditelji su u istražnom zatvoru, a pokrenuta je procedura doniranja organa djevojčice.

“Nažalost, vrlo tužan epilog slučaja koji je duboko potresao čitavu Hrvatsku, simbolično na jučerašnji dan. Nadamo se da je naša mala pacijentica našla utjehu u vječnosti gdje će biti sigurnija i sretnija nego ovdje”, poručio je Goran Roić.

Istaknuo je da je prije same eksplantacije organa bilo potrebno provesti svu formalno-pravnu proceduru koja je bila vrlo kompleksna. To je, rekao je Roić, jučer uspješno obavljeno u koordinaciji Ministarstva zdravstva, koordinatorom za transplantacijski program, s Eurotransplantom kojeg je Hrvatska članica i bolničkim koordinatorima.

“Proveli smo sve mjere intenzivističkoga liječenja. Rezultat je, nažalost, takav, tragičan”, rekla je Karmen Kondža, pedijatrica u Jedinici intenzivnog liječenja. Dodala je kako je djevojčica koja je imala tragičan život možda učinila da se osvijesti socijalna briga o onima koji su ranjivi.

“Ona će donirati organe i spasit će neke druge živote. Učinili smo sve”, rekla je također Kondža. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje