Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi zakon u Crnoj Gori predviđa i rad od kuće

Preuzmite sliku

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kaže da zakon predviđa i zapošljavanja bez oglašavanja slobodnih radnih mjesta.

Vlada Crne Gore utvrdila je prijedlog zakona o radu kojim se, između ostalog, predviđa i rad od kuće te rad na daljinu.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić je, predstavljajući Vladin prijedlog, rekao da je u pitanju moderan zakon, koji je usaglašen s relevantnim evropskim zakonodavstvom, prenosi Anadolija.

“Većina EU standarda koji se tiču radnog zakonodavstva su u bitnome popravili položaj zaposlenih i čula se ocjena da će novi zakon uvesti humanizaciju u radne odnose i biti po volji dobrih radnika i odgovornih poslodavaca. Novi zakon predviđa ugovor o radu van prostorija poslodavca – rad na daljinu, rad od kuće i rad u domaćinstvu, kao posebnu vrstu ugovora o radu, zatim zaključivanje ugovora o radu preko Agencije za privremeno zapošljavanje, ali ne duže od 24 mjeseca”, kazao je Purišić.

On tvrdi da je Vlada prilikom izrade zakona konsultirala važne međunarodne partnere, kao što su Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Kazao je da su rješenja dogovorili sa socijalnim partnerima, akademskom zajednicom i nevladinim sektorom.

Purišić je podsjetio da je rad na zakonu trajao gotovo tri godine, dok su konsultacije s Evropskom komisijom trajale godinu i po.

Zapošljavanje bez javnog poziva

“Zakon je pružio valjane odgovore, koji se odnose na to da se radno zakonodavstvo uskladi sa EU standardima, osigura veća fleksibilnost na tržištu rada, kao i mehanizmi bolje zaštite zaposlenih i suzbijanja nelegalnog tržišta rada”, tvrdi Purišić.

On je pojasnio da će se, prema prijedlogu zakona, radni odnos ubuduće zasnivati bez oglašavanja slobodnih radnih mjesta, osim tamo gdje postoji javni interes, a to su preduzeća i ustanove u državnom, odnosno vlasništvu lokalne samouprave.

“U tim situacijama rok za oglašavanje će biti tri dana i na taj način se izlazi ususret potrebama da se brzo zaposli radna snaga”, dodao je Purišić.

On je rekao da je zakon predvidio slučajeve gdje će se raskidati radni odnos bez vođenja disciplinskog postupka i u skraćenoj proceduri. (AJB | Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,