Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Njemačke prostitutke: Nismo ništa manje važne od frizera

Preuzmite sliku

Korona kriza je ovu branšu pogodila najteže. Prostitutke preko pola godine nisu smjele da rade, a mnogi bordeli su prijavili stečaj. Sada u nekim dijelovima Njemačke posao u crvenim četvrtima ide dalje.

Smisao za humor je još nije napustio. Na pitanje koliko joj je godina, Stephanie Klee odgovara uz smijeh: “Na to vam neću odgovoriti. Osim toga, znate da dame noći uvijek lažu.” No predsjednica Njemačkog saveza radnica u seksualnim uslužnim djelatnostima je još uvijek jako ljuta. I to na političare koji su ovoj branši tijekom koronakrize zabranili rad, piše Deutsche Welle.

“Politika se ružno ponijela prema nama. Šta se događa s prostitutkama, to ne zanima nikog. Pritom nismo ništa manje važne nego recimo frizeri”, kaže ova odlučna 58-godišnjakinja.

Ugrožena socijalna egzistencija

Posebno su bile pogođene prostitutke iz istočne Evrope. “Mnoge nisu znale kako će napuniti frižider sljedećeg dana, većina njih je bez finansijske rezerve, mnoge su ovdje plaćale porez, a za vrijeme ‘lockdowna’ su otišle kućama pa nisu primale socijalnu pomoć”, kaže Klee.

Sada je upravni sud ukinuo zabranu seksualnih uslužnih djelatnosti u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. I u mnogim drugim njemačkim saveznim pokrajinama bordeli smiju ponovno otvoriti vrata.

 • Ali, za mnoge je ukidanje zabrane došlo prekasno. Mnogi bordeli, među njima i Pascha u Kölnu, koji je slovio kao najveća ustanova takve vrste u Europi, zatvorili su vrata. Ova branša važi za najveće gubitnike koronakrize. Mnoge prostitutke su pokušavale, usprkos zabrani, da nastave sa radom, preko telefona ili internet ponuda. Klee kaže kako, kada se nedavno u Kölnu susrela s nekoliko koleginica, njihovi telefoni nisu prestajali da zvone. “Mušterije žele da održe kontakt, pa makar i za kratko ćaskanje preko telefona”, kaže.

  Korona iziskuje kreativnost

  Više od pitanja kako trenutno funkcioniše rad u ovoj branši, Stephanie Klee i njezine koleginice zanima kako bi to moglo izgledati u budućnosti s koronavirusom, maskama, pravilom razmaka… “Već će nam nešto pasti na pamet, bićemo kreativni. Možda se vratimo metodama koje smo zaboravili ili potisnuli”, kaže uz smiješak Klee ne precizirajući na šta konkretno misli.

  Da će prostitucija opstati i da je ovu branšu nemoguće ukinuti, kako to traže neke humanitarne organizacije, smatra i Anne Rossenbach iz socijalne službe kelnskog Caritasa. “Zabranama ne postižemo ništa”, kaže Rossenbach, zadovoljna što se prostitutke sada mogu vratiti legalnom poslovanju.

  Grad na Rajni se može pohvaliti naprednim projektima kada je u pitanju zbrinjavanje prostitutki i stvaranje boljih uslova za njihov rad. Za one koje žele napustiti „najstarije zanimanje na svijetu” grad nudi nekoliko programa.

  Ciljani programi za početak novog života

  “Mi ne smijemo one koje žele da odu iz svog dosadašnjeg posla odmah strpati u neki socijalni program. Tu su razne sudbine, neke od njih su prekinule studije ili školovanje prije nekoliko godina i mi moramo gledati kako da iskoristimo ta iskustva”, kaže Rossenbach iz Caritasa.

 • Ona je 1999. radila na novom zakonu koji je legalizovao i regulisao prostituciju u Njemačkoj, zakon koji je poboljšao situaciju žena na terenu. Danas se organizacije za zaštitu prostitutki bore s drugim problemima. Mnoge žene i djevojke dolaze iz novih EU zemalja poput Rumunije i Bugarske.

  “Mi se moramo boriti protiv siromaštva u tim zemljama. A ovdje u Njemačkoj zdravstvenim ustanovama moramo pomoći kako ne bi bili samo uspješni u borbi protiv širenja koronavirusa nego i u zaštiti prostitutki”, zaključuje Rossenbach.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,