Utorak, 21. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Narko-diler iz Srbije koji je švercovao kokain vrijedan 18 miliona eura bio hrvatski špijun

Dražen Letić (46), koji je uhapšen u julu ove godine zbog sumnje da je prenosio novac za međunarodnu kriminalnu grupu na čijem je čelu Michael Doković, osumnjičen za šverc čak 600 kilograma kokaina vrijednog 18 miliona eura, osim za ovo djelo tereti se i da je špijunirao za hrvatsku obavještajnu službu. 

Istraga protiv Letića u vezi sa švercom kokaina dovela je do novih sumnji o njegovim kriminalnim radnjama. Kako Blic nezvanično saznaje, Više tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici pokrenulo je protiv Letića postupak zbog sumnje da je izvršio krivično djelo špijunaža. Prema riječima našeg izvora, sumnja se da je Letić prethodnih šest godina radio za hrvatsku obavještajnu službu.

Osumnjičeni Dražen Letić iz Sremske Mitrovice uhapšen je sredinom jula ove godine i nalazi se u pritvoru u Beogradu.

– Sumnja se da je Letić od 2013. pa sve do svog hapšenja ove godine radio kao špijun za hrvatsku obavještajnu službu. On se tereti da je po zahtjevu nekog hrvatskog agenta napravio lažnu ispravu Ministarstva odbrane Srbije za treće lice, pokušavajući na taj način to lice da diskredituje – kaže izvor Blica upoznat sa slučajem.

Za krivično djelo špijunaža Letiću po Krivičnom zakoniku prijeti i do 15 godina zatvora. Uz to, on se, zajedno sa državljankom Bosne i Hercegovine, suočava i sa optužbama da su prenosili novac za međunarodnu kriminalnu grupu na čijem je čelu Michael Doković (60), koji se tereti za šverc čak 600 kilograma kokaina vrijednog 18 miliona eura iz Urugvaja u Švicarsku.

Letić i Nevenka Čuturić, inače Dokovićeva djevojka, uhapšeni su 13. jula ove godine nakon čega im je određen im je pritvor. Hrvatska je raspisala potjernicu za Nevenkinom rođenim bratom Sinišom Čuturićem, takođe osumnjičenim za prijenos para. Osim za prijenos para, Letića istražitelji sumnjiče i da je prodao 11 grama kokaina u Rovinju, i to kao član internacionalnog klana Michaela Dokovića, čije je pravo ime Iljmija Frljučkić.

Plan krijumčarenja 600 kilograma kokaina iz Urugvaja ka Evropi bio je filmski – za krijumčarenje droge avionom, a zbog uvjerljivosti krijumčari su unajmili čak i profesionalnu stjuardesu, a u avion su, osim kokaina, ukrcali i putnike. Specifično ovom naizgled komercijalnom letu je i unajmljeni pilot, Čeh Aleš Sokolik, koji je upravljajući avionom letio izuzetno nisko, kako bi izbjegao radare i time što neprimjetnije stigao do Švicarske. Prva stanica aviona bila je Nica u Francuskoj, gdje su iskrcali putnike i stjuardesu, zatim su nastavili put ka Bazelu u Švicarskoj gdje su istovarili drogu. Prilikom pretovaranja droge u jednoj podzemnoj garaži u ovom gradu uhapšeni su pilot Aleš Skolik i Silvijo Baljević, a kada je došao da provjeri pošiljku, uhapšen je i Michael Doković. Doković, kojem se na teret stavlja šverc kokaina, od maja se nalazi u zatvoru u Švicarskoj. Dva mjeseca kasnije u Srbiji su uhapšeni Letić i Dokovićeva. U Hrvatskoj su u julu uhapšeni i policajac iz Rovinja Ivica Lešić (35), kojeg USKOK sumnjiči da je Dokoviću u policijskom sistemu tražio identitete osoba koje bi zatim Doković koristio za izradu vlastitih krivotvorenih dokumenata stvarajući sebi nove identitete, te Pero Šarac zvani Pjer (47), muškarac kojeg USKOK sumnjiči da je bio kontakt osoba s dobavljačima kokaina iz Južne Amerike.

Inače, pažnja istražitelja je usmjerena ka Dokoviću nakon što je prošle godine na graničnom prijelazu Bregane između Slovenije i Hrvatske zaustavljen “mercedes” u kome su bili njegova djevojka Nevenka Čuturić i njen brat Siniša. Policija je tad našla i oduzela čak 1.000.100 eura.

Evropska policijska agencija Europol saopštila da je međunarodnom operacijom nazvanom “Familija” razbijen balkanski kriminalni lanac koji je privatnim avionima prebacivao kokain iz Južne Amerike u Evropu, a potom brodovima za Hongkong i Makao. Hrvatski MUP je saopštio da je akcija, koja je počela krajem 2017, bila deo šire evropske strategije protiv zapadnobalkanske mreže organizovanog kriminala, takozvanog balkanskog kartela. U akciji su uz Hrvatsku, koja je koordinisala akcijom, učestvovale policije Srbije, Češke, Slovenije, Francuske, Italije i Hongkonga. Od 16 uhapšenih, 11 ih je uhapšeno u Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj i Švajcarskoj, a pet osoba u Hongkongu. Zaplijenjeno je više od tone kokaina – 600 kilograma u Švicarskoj i 421 kilogram u Hongkongu. U Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji, Sloveniji i Švicarskoj je zapljenjeno dva miliona eura u gotovini i skupocjeni predmeti u vrijednosti većoj od milion eura, među kojima i visoko kvalitetni satovi i vozila.

Čovjek sa hiljadu lica: Svi identiteti Iljmije Frljučkića

– Rođen je u Podgorici u Crnoj Gori kao Iljmija

– U SAD je 90-ih koristio ime Michael Ilirijani

– Početkom 2000-ih koristio je imena Michael Doković i Michael Bugati

– Proteklih godina koristio se imenom Živko Jović, s lažnim ispravama Bosne i Hercegovine

– Prošle godine je u Hrvatskoj stvorio lažni identitet na ime Radovan Trzin (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje