Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Načelnik općinskom karticom platio usluge bordela u Austriji

Preuzmite sliku

Sredinom aprila 2019., između 1:37 i 3:38 ujutro, u klagenfurtskom klubu La Cocotte triput je upotrijebio općinsku karticu.

 • Telegram je u posjedu računa koji nepobitno dokazuju: načelnik općine Murter-Kornati, Toni Turčinov, službenom je karticom plaćao usluge u austrijskom bordelu. Sredinom aprila 2019., između 1:37 i 3:38 ujutro, u klagenfurtskom klubu La Cocotte triput je upotrijebio općinsku karticu. Dvaput je ispeglao iznose od 600 eura i jednom 360 eura, potrošivši tako u jednu noć ukupno 1560 eura budžetskog novca. U međuvremenu ugašeni klub La Cocotte nesumnjivo je doista bio legalni bordel; tako se uredno i oglašavao. Na službenim stranicama reklamirali su kako nude ”erotično iskustvo” s non-stop show programom, a gosti su mogli birati intimno druženje s 10 do 15 djevojaka u sedam zasebnih soba na dva sprata.

 • Nezavisni načelnik Turčinov Općinu vodi od 2016., kada je izbore dobio kao kandidat koalicije HSS-HNS. Kako bi ga pitali zašto je usluge bordela plaćao službenom karticom, prvi put je kontaktiran u ponedjeljak 4. jula. Portal Telegram.hr tvrdi kako se ispričao, te kazao kako ne može odmah dostaviti odgovor. Nije se mogao napamet sjetiti o čemu se radi pa je napisao da ”prvo mora stupiti u kontakt sa svojim zaposlenicima”. A trenutno je, kazao je dalje, na strogom mirovanju zbog nedavne operacije Ahilove tetive. ”Stoga Vas molim za razumijevanje i kolegijalnost”, napisao je.

 • Nekoliko dana kasnije stigao je prvi službeni odgovor. Načelnik Turčinov priznao je kako je bio ”na večernjem druženju” u bordelu s, citiramo dalje, ”potencijalnim gostima i domaćinima”. No zatim je ponudio egzotično opravdanje: ustvrdio je kako je slučajno pomiješao kartice. Račun u bordelu, kaže, htio je platiti privatnom karticom, ali je pogreškom iz novčanika izvadio službenu. ‘ ‘Moja privatna i službena kartica iste su banke i u tim večernjim satima došlo je do omaške zbog koje se ispričavam svojim mještanima”, napisao je u odgovoru za Telegram. Do sličnih omaški doista može doći, no postoje jasna pravila kako se otklanjaju. Kako je za Telegram potvrdila i bivša predsjednica Povjerenstva za sukob interesa Dalija Orešković, dužnosnici u tom slučaju moraju sporan iznos uplatiti u državni budžet.

  No Toni Turčinov to nije učinio. Bordel je tog 13. aprila 2019. posjetio u sklopu službenog puta u svrhu turističke promocije Murtera na austrijskom tržištu. Kada je, kako kaže, shvatio da je slučajno u bordelu izvukao poslovnu karticu, odlučio je pošteno obeštetiti Općinu. Ali sporni iznos, nije uplatio u budžet nego je, kaže, privatnim novcem platio troškove smještaja za općinsku delegaciju. Drugim riječima, tvrdi da je prebio dug tako što je platio neke druge, navodne troškove Općine. Kako bi to dokazao, priložio je račun za navodni smještaj u klagenfurtskom hotelu Schlosswirt Ebenthal koji je, prilično neobično, iznosio tačno 1560 eura, identično iznosu koji je potrošio u bordelu. No neobična koincidencija s iznosima nije jedini suspektni detalj u načelnikovom opravdanju. U prvom odgovoru za Telegram, iz Općine Murter-Kornati kazali su kako su na spomenuto službeno putovanje u Austriju, uz načelnika, išle direktorica lokalne turističke zajednice i jedna recepcionerka. A na hotelskom računu koji je načelnik, kao, podmirio kako bi anulirao troškove bordela, piše da je njime plaćeno noćenje za 12 osoba. Telegram je, kako tvrdi, u nekoliko navrata tražio popis dodatnih devet osoba koje su navodno na trošak Općine išle u Austriju te objašnjenje u kojoj su funkciji tamo putovale i zašto. No kazali su kako na ta pitanja ne mogu odgovoriti zbog ”zaštite privatnosti”.

 • Tražili su, nadalje, i dokaz da je navodni hotelski račun načelnik doista podmirio privatnim novcem, no iz Općine nam ga nisu dostavili. Pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Murter-Kornati, Melanija Turčinov Rameša, nakon upornih poziva odgovorila nam je kako je Općina podmirila dio troškova vezan uz ”Roadshow prezentaciju u Klagenfurtu” i to za načelnika, djelatnice TZ-a i ”članove lokalne klape”, ali nije otkrila što točno.

  Na pitanje koliko je članova klape išlo na put pozvala se na Opću uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR) te odbila dati taj podatak. Iako bi, ako su doista putovali, i misteriozni glazbenici morali imati otvorene putne naloge. Tu nije kraj problema za načelnika Turčinova.

  On ni za sebe uopće nije otvorio putni nalog, stoga nema opravdanje za bilo kakve službene troškove, tvrdi Telegram. Kako je pojasnila bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković, bez obzira na to što Turčinov tvrdi, on je morao prije puta ispuniti putni nalog jer se uz njega dostavljaju informacije o tome tko ide na put i računi koji se moraju pravdati, a to su i troškovi reprezentacije. ”Bez putnog naloga nema službenog puta. U tome je problem bio i s putovanjima Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića”, podsjeća Orešković.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje