Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mitrović: Ubrzati izgradnju auto-puta od Sarajeva do Beograda

Preuzmite sliku

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović rekao je da će uložiti sve napore da se ubrza izgradnja auto-puta Sarajevo-Beograd.

“Neosporan je interes da Sarajevo povežemo sa Beogradom. Razumijem da traje epidemija virusa korona, ali možemo barem završiti dio posla koji se odnosi na definisanje trase tog auto-puta”, rekao je Mitrović.

On je istakao da je na realizaciji projekta izgradnje ovog auto-puta trenutno evidentan određeni zastoj, prije svega na dijelu od Brčkog prema Sarajevu, dodavši da je malo toga urađeno i kad je riječ o trasi od Sarajeva prema Višegradu i Vardištu.

Mitrović za “Nezavisne novine” rekao da je most “Bratoljub” koji spaja Bratunac i LJuboviju već nekoliko godina završen i da stoji bez izgrađenog graničnog prelaza zbog čega, istakao je, nažalost, i nije mogao biti u funkciji, a sigurno je u interesu obje zeljme da ovaj granični prelaz zaživi.

“Kada govorimo o izgradnji graničnog prelaza na mostu `Bratoljub` u Bratuncu, želim napomenuti da radovi idu dobrim tempom i da očekujem da će početkom naredne godine ovaj granični prelaz biti izgrađen i pušten u funkciju”, rekao je Mitrović.

Kada je riječ o mostu na rijeci Savi u naselju Čatrnja, kod Gradiške, Mitrović je naveo da gradnja uglavnom ide zadovoljavajućom dinamikom, te dodao da se na gradilištima BiH i Hrvatske radi intenzivno i rezultati su vidljivi.

Govoreći o aktivnostima koje BiH sada sprovodi u vezi sa pitanjem predstojeće izgradnje jadransko-jonske magistrale, Mitrović je naveo da bi do kraja godine trebalo da bude poznato koja će trasa od pet ponuđenih biti izabrana za izgradnju buduće magistrale, koja svojim dijelom prolazi i kroz Srpsku, odnosno preko teritorije grada Trebinja, a za šta je neophodna i saglasnost FBiH, Hrvatske i Crne Gore.

Osvrćući se na transportni sektor, Mitrović je naveo da su definitivno svi pogođeni negativnim posljedicama pandemije virusa korona, istakavši da su ubjedljivo najteže posljedice trenutno u prevozu putnika, te da će se razgovarati o načinima pomoći ovom sektoru.

Kada je riječ o izmjenama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, Mitrović je istakao da se prijedlozima djeluje proaktivno kako bi u zakonu imali najbolja rješenja, te nastavili sa sprovođenjem međunarodnih konvencija, posebno Razvojnih ciljeva UN, dobre prakse i iskustava EU i zemalja u region.

On je naglasio da je krajnji cilj da se dobije sistem u kojem neće biti poginulih u saobraćajnim nezgodama na putevima u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje