Nedjelja, 11. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Krizni štab u Srbiji donio nove mjere: Brze testove na koronu počinju da rade i privatne laboratorije

Preuzmite sliku

Posjete u staračkim domovima mogu da traju samo 15 minuta, i to pod određenim uslovima

Na današnjem Kriznom štabu koji se bori protiv korona virusa donijeta je odluka da ubuduće brze testove na COVID 19  rade i privatne laboratorije, saznaje Telegraf.rs.

– Brze testove će moći da sprovode i registrovane privatne laboratorije uz saglasnot i certifikat Ministarstva zdravlja – navodi naš izvor.

U vezi sa testiranjem donijeta je još jedna odluka, a to je da će testiranje na lični zahtjev raditi laboratorija u Batajnici, koja će imati rok od 48 sati da izda rezultat.

Članovi su na današnjem zasjedanju uveli i obavezu nošenja maski u gradskom i međugradskom prevozu. Preporučeno je da se one nose i maltene budu obavezne i prilikom odlaska u banke, poštu, svaku javnu ustanovu…

Vlada Srbije je potvrdila ovu odluku Kriznog štaba da je od danas obavezno korištenje zaštitnih maski u gradskom i međugradskom prevozu, a da je, što se tiče zatvorenih prostora, preporuka svim građanima da u svim zatvorenim prostorima nose maske.

3 kvadrata po čovjeku u zatvorenom prostoru

Četvrta mjera koja je donijeta tiče boravka u zatvorenom prostoru. Nije se ograničio broj ljudi u zatvorenom prostoru, nego kvadratura po čovjeku, pa je donijeta odluka da svaki čovjek u zatvorenom prostoru mora da ima 3 kvadratna mjera. To znači da ako je prostor od 300 kvadrata, u njemu može biti 100 ljudi.

Peta odluka tiče se posjeta u bolnicama, koje će biti skroz zabranjene, iako realno, te zabrane nisu ni skinute.

Šesta odluka definisala je ponašanje posjeta u staračkim domovima.

– Posjete će se obavljati pod određenim uslovima. Trajaće maksimum 15 minuta, moraće da se drži distanca, svako ko dolazi u posjetu moraće da ima masku, rukavice i da se dezinfikuje.

Distanca na otvorenom povećana je sa jednog metra na metar i po. A kako saznaje Telegraf, oko ove mjere se malo polemisalo, jer je bilo članova koji su smatrali da treba da bude 2 metra.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje